UFC 286’da bu hafta bizleri dev bir maç bekliyor, Leon Edwards ve Kamaru Usman kafese çıkıyor. Daha önce iki kez karşılaşan bu ikilinin son maçı herkesi şok edecek şekilde Edwards’ın galibiyetiyle sonuçlanmıştı.

 Edwards bu galibiyetiyle şampiyon Kamaru Usman’ın 19 maçlık galibiyet serisini bitirmiş ve şampiyonluk kemerini elinden almıştı. Kariyerinde 24 maçı olan Edwards’ın 20 galibiyet 3 yenilgi ve 1 sonuçlanmamış maçı bulunuyor. Aldığı yenilgilerden birisi Kamaru Usman’a karşıydı ve sekiz yıl öncesiydi, aldığı o yenilgiden sonra çıktığı hiçbir maçını kaybetmedi. Çok iyi bir dövüş yeteneği olan Edwards’ın güreş ve jiu jitsu oyunu çok güçlü değildi Usman’a kaybettiği maça kadar. Ancak o maçtan sonra bu eksikliklerini gidermek için çok çalıştı hatta Kamaru Usman’a teşekkür ederim bana bu zayıf tarafımı görmemi ve güreş çalışmaya başlamamı sağladığı için dedi. Usman’ı yendiği son maçından önce de yine UFC’nin önemli yıldızlarından biri olan Nate Diaz’ı yenmişti.                

 Kamaru Usman ise Edwards maçı öncesi UFC’de 15 maç 15 galibiyetlik bir seri yapmıştı eğer Edwards’ı yenseydi 16. galibiyetini alacak ve Anderson Silva’nın 16-0 ile UFC’ye en iyi giriş rekoruna ortak olacaktı ama Edwards buna izin vermemişti. Usman eğer o maçı kazansaydı iki siklet yukarı çıkarak hafif ağır siklette mücadele etmek istiyordu ancak Edwards onun bu planlarını da bozmuştu. İki siklet yukarı çıkmak istemesinin nedeni ise bir üst siklette yine Nijerya’lı olan yurttaşı Israel Adesenya’nın orada olması, onunla karşılaşmamak için iki üst siklete çıkmak niyetindeydi.


İlk maçları şampiyonluk maçı olmadığı için 3 raund üzerinden yapılmıştı ve 3 raundun sonunda hakem kararıyla puanla kazanan Usman olmuştu. İkinci maçları ise şampiyonluk kemeri için yapılan bir mücadeleydi ve maç 5 raund üzerinden yapıldı. İlk raund,mma kariyeri boyunca takedown olmayan Kamaru Usman’ı Edwards takedown yaparak yere almayı başarmıştı, bunu Usman’a karşı resmi olarak yapabilen tek kişi olmuştu. İlk raundu bu takedown ile Edwards alsa da ilerleyen raundlarda şampiyon Usman maça ağırlığını koymuş ve 2-3 ve 4. raundları puanla önde götürmeyi başarmıştı. 5. ve son raundda da Usman yine baskın taraftı, her şey istediği gibi gidiyordu  ve maçı kazanmasına sadece tam olarak bir dakika süre kalmıştı ancak ne olduysa o anda oldu ve Edwards mükemmel çok sert bir yüksek tekmeyle Usman’ı öyle bir yakaladı ki, tek bir tekmeyle Usman’ı nakavt ederek şampiyonluğu ve kemeri ondan almayı başardı. “Rocky” lakaplı Leon Edwards herkesi şok ederek; kariyerinde daha önce hiç nakavt olmamış olan Kamaru Usman’ı nakavt ederek UFC tarihindeki en büyük sürprizlerden birine imza attı.


İşte bu çekişmeli rekabetin üçlemesi 18 Mart Cumartesi günü Londra, İngiltere’de yapılacak. Gecenin ana kartında Edwards ve Usman maçı dışında ise; Justin Gaethje-Rafael Fiziev, Gunnar Nelson-Bryan Barberena ve kadınlarda Jennifer Maia-Casey O’Neill karşı karşıya gelecek. Bu defa kazanan taraf yine Edwards mı olacak yoksa Usman kemerini geri alabilecek mi bakalım, heyecanla bekliyoruz bu karşılaşmayı.