Dünya Atletizm Şampiyonalarının 19. organizasyonu olan 2023 Dünya Atletizm Şampiyonası başlıyor, 19-27 Ağustos tarihleri arasında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de yapılacak şampiyonada yarışacak 202 ülkeden 2000’den fazla atlet arasında son şampiyonlar ve olimpiyat altın madalyalı sporcular da yer alıyor.   

Erkekler 100 metre yarışlarının oldukça çekişmeli geçmesi bekleniyor, Usain Bolt’un 2015’te üçüncü kez dünya şampiyonu olup Maurice Greene ve Carl Lewis ile birlikte bunu başaran sprinter olmasından bu yana kimse bunu başaramadı. 2017 şampiyonu Justin Gatlin’in emekliye ayrılmasıyla 2019 şampiyonu Christian Coleman ve Fred Kerley çok sayıda dünya şampiyonlukları bulunan bu seçkin gruba katılmak için bir şans yakalayabilirler. Ancak hem 100 metre ve 200 metrede yarışan ve 200 metre dünya şampiyonluğu bulunan Noah Lyles, hemde Afrika’nın en hızlı iki adamı Kenya’dan Ferdinand Omanyala ve Güney Afrikalı Akani Simbine ülkelerine ilk erkekler 100 metre dünya şampiyonluğunu kazandırmak isterken Coleman ve Kerley’in işi çok zor görünüyor.                  

200 metre dünya şampiyonu Noah Lyles, dünya ve olimpiyat ikincisi gümüş madalyalı Kenny Bednarek ve genç atlet Erriyon Knighton’a karşı zorlu bir sınav verecek. Ancak onu daha da zorlayacak diğer bir rakip ise Letsile Tebogo, geçen ay Londra Elmas Ligi’nde Lyles 19.47 ile rekor kırıp birinci olduğunda Tebogo 19.50 ile onun hemen arkasından gelmişti. Bu derecesiyle yeni bir Afrika rekoru kıran Tebogo heyecan verici bir sürpriz yapabilir. Olimpiyat şampiyonu Andre De Grasse, 100 metrede bu yıl pek de iyi bir sezon geçirmedi ancak 200 metre Kanada denemelerini kazandığında iyi bir performans gösterdi.                    

 Kadınlar 100 metre, Fraser-Pryce’ın  vatandaşı Shericka Jackson, ABD’li Sha’Carri Richardson ve uzun kariyerinin en iyi sezonunu yaşayan Fildişili Marie Josee-Ta Lou ile mücadele edeceği Budapeşte’nin heyecanla beklenen yarışlarından birisi. Jackson, 2019 dünya şampiyonu Dina Asher-Smith ile  rakipleri Richardson ve olimpiyat bronz madalya sahibi aynı zamanda ABD denemelerindeki 21.60 ile bu yılın en hızlı kadını Gabrielle Thomas’la beraber güçlü favoriler arasında. Ayrıca, bu sezon iyi bir performans ortaya koyan 2018 Gençlik Olimpiyat’ları gümüş madalya sahibi Julien Alfred’e de dikkat etmek gerekiyor.                            

Wayde Van Niekerk geri döndü ve Budapeşte’deki şampiyonada tam gaz devam etmeye hazır görünüyor. Kariyerini tehdit eden bir diz sakatlığından kurtulan Güney Afrika’nın olimpiyat şampiyonu, 2017’de Londra’da kazandığı son 400 metre dünya şampiyonluğunun ardından üçüncü bir dünya şampiyonluğu için piste çıkıyor. Son iki sezonda performansında yukarıya doğru bir ivme yakalayan 400 metre dünya rekoru sahibi atlet tekrar podyuma çıkmak istiyor. Karşısında ise Doha 2019’u kazanan ve bu yıl dünyanın en hızlı zamanını elde eden Bahamalar’ın olimpiyat altın madalyalı sporcusu Steven Gardiner ve 100 metreye başarısız bir geçişin ardından geri dönen dünya şampiyonu Michael Norman var. Ayrıca 2011 dünya şampiyonu ve Londra 2012’de altın madalya kazanan Kirani James da piste çıkacak atletler arasında.                        

Yarışların heyecanla beklenen diğer bir ismi de Faith Kipyegon, bu sezon üç dünya rekoru kıran sporcu hem 1500 metre hemde 5000 metre yarışlarında pistte olacak. Kipyegon’un en zorlu rakibi ise Tokyo 2020 Olimpiyatları’nda uzun mesafe çiftini yani hem 5000 metre hemde 10.000 metre yarışlarını kazanıp altın madalya alan aynı zamanda 1500 metrede de bronz madalyanın sahibi olan Sifan Hassan var. 22 Ağustos’ta 1500 metre finalinde ve dört gün sonra da 5000 metre finalinde karşılaşacak ikilinin yarışları nefes kesecek.