O UFC’ye gelmiş en iyi Brazillian Jiu Jitsu’culardan biri,rakibini yakaladığı anda artık onun elinden kurtulması çok zor. Yense de yenilse de hep rakiplerinin üzerine gitti,ya hep ya hiç dedi. Kariyerindeki 44 maçın sadece 4’ü hakem kararına gitti,ya o rakibini bitirdi ya da rakipleri onu bitirdi. Bitti denilen yerlerden döndü,kazanamaz denilen maçlarını kazandı. Yükselmesi uzun sürdü ama UFC’nin rekorlarını kırıp zirvesine çıktı, şampiyonluk kemerini beline taktı. Varoşlardan,gecekondulardan gelen varoşun kralın Charles “The Bronx” Oliveira.

Charles Oliveira, Ekim 1989’da Brezilya’nın Sao Paulo eyaletindeki Guaruja kentinin Vicente de Carvalho gecekondu mahallesinde doğdu. Dünyaya geldiği ve büyüdüğü mahalle suç oranının ve yoksulluğun hüküm sürdüğü bir mahalleydi,annesi gündüzleri okulda akşamları ise okul müdürünün evinde temizlik görevlisi olarak çalışıyordu. Babası ise hem markette hemde mezbahada çalışarak evin geçimine katkı sağlıyordu. Charles’in abisi dövüş sporlarıyla ilgilendiği için ebeveynleri hem ailenin geçimini sağlamak hemde çocuklarının spor masraflarını karşılamak için oldukça çaba sarfediyorlardı. Brezilyalı her çocuk gibi Charles de çocukluğunda futbolcu olmak istiyordu ancak Charles’in bir rahatsızlığı ortaya çıktı, doktorlar bırakın futbol oynamasını bir daha yürümesinin bile mümkün olamayabileceğini söylediler. Henüz yedi yaşındaydı ve ayaklarında inanılmaz bir ağrı oluşuyordu, ayakları vücut ağırlığını taşıyamıyordu, kemik romatizması teşhisi konuldu. Ailesi tedavi olabilmesi için ellerinden geleni yaptı, Charles tam iki yıl hastanede kaldı. Doktorlar ona spor yapamayacağını söylediğinde cevabı “sevdiğim şeyleri yapamayacaksam ölmeyi tercih ederim”oldu. Hastaneden çıktığında 11 yaşındaydı ve ayda bir defa iğne olması gerekiyordu, Charles on sekiz yaşına kadar bu iğnelerden olmaya devam etti. Hastaneden çıktığında doktorlar ona fiziksel güç gerektiren şeylerden uzak durmasını söyledi ama o iki ay sonra futbol oynamaya başladı.

12 yaşındayken, komşuları olan Paulo onu Jiu Jitsu ile tanıştırdı, iki ay sonra iki turnuva kazanmıştı bile. Ailesi çocuklarının spor giderlerini karşılamakta zorlanıyordu, bunun üzerine Paulo bir sosyal destek programı sayesinde çocukların ders almaya devam etmesini sağladı. Charles’in geleceği parlak görünüyordu ama Paulo onun şampiyon olduğunu göremedi iki yıl sonra sokakta vurularak öldürüldü. Ericson Cardoso ile jiu jitsuya devam eden Charles 2005-2006 arasında tam on altı madalya kazandı. 2007’de başlangıçta çok istekli olmadığı MMA’e geçiş yaptı,amatör kariyerinde 12-0’lık bir derece elde etti. 2008’de başladığı profesyonel kariyerinin ilk organizasyonunda dövüşçülerin bir gecede üç maç yapması gerekiyordu, Charles çıktığı üç maçında da rakiplerini bitirmeyi başardı. BJJ’de kazanamadığı parayı MMA’de kazanınca yoluna buradan devam etmeye karar verdi.

Charles Oliveira’nın kullandığı “The Bronx” lakabı yaptığı amatör maçlarından kalan bir isim.Bronx;argoda favela anlamına geliyordu yani varoş. The Bronx ise varoştan gelen anlamına geliyordu, Charles lakabının çıkış hikayesini şöyle anlatıyor “turnuvalarda hep benden bahsederken ‘bronx’tan varoştan gelen şu çocuğa bak’ diyorlardı. Bende The Bronx lakabını kendime uygun buldum.” Oliveira geldiği gecekondu mahallesini hiç unutmadı, kariyerinde her zaman bunu vurguladı, kazandığı maçlardan sonra “varoş kazandı” diyerek bunu hep hatırlattı.

Hızlı bir çıkış yaptığı profesyonel kariyerinde 23 ay içinde 12-0’lık bir dövüş karnesi oldu,elde ettiği 12 galibiyetinin 11’inde rakiplerini bitirdi. UFC’ye geldiği 2010 yılında ilk iki maçında rakiplerini bitirmeyi başardı ve bu iki maçıda gecenin pes ettirişi ödülünü aldı. Ve nihayet çıktığı 40. karşılaşmada Michael Chandler karşısında boş olan UFC Hafif Siklet Şampiyonluk Kemerini kazandı. 2022’de İslam Makhachev’e kemerini kaybettikten sonra döndüğü kafeste Benil Darius’u teknik nakavtla bitirdi. 21 Ekim 2023’te UFC 294 gecesinde Oliveira ve Makhachev rövanş için tekrar karşı karşıya gelecek.

UFC’nin pek çok listesinde zirvede yer alan Oliveira en çok bitiriş ve submission ile ilk sırada,UFC’nin verdiği gecenin maçı ve gecenin performansı ödüllerini tam 18 kez kazandı. Çalışkanlığı ve azmiyle gelip şampiyon olduğu varoşu hiç bir zaman unutmadı,unutturmadı.