Dünya Atletizm Şampiyonası Budapeşte 23, yeni yıldızların ortaya çıktığı ve atletizm starlarının kariyerlerini geliştirdiği dokuz günlük heyecan verici yarışların ardından pazar günü sona erdi. 195 ülkeden 2100 sporcunun Macaristan’ın başkentinde yarıştığı yarışlar 400.000’den fazla biletli seyirci tarafından izlendi ve bu bir dünya rekoru. Ayrıca şampiyonada bir U20 dünya rekoru, yedi şampiyona rekoru, ve 73 ulusal rekor kırıldı.          

Artan rekabet gücü, özellikle saha yarışlarında oldukça etkileyici anların oluşmasına neden oldu, sekiz etkinlikteki 13 sporcu, pozisyonlarını geliştirmek için yarışların son turunda en iyi derecelerini yaptılar ve bunlardan beşi altın madalyayı kazandı. ABD’li sprinterler Noah Lyles ve Sha’Carri Richardson, Kenyalı orta mesafe koşucusu Faith Kipyegon, Hollandalı 400 metre engelli koşucusu Femke Bol ve İspanyol sporcular Alvaro Martin ve Maria Perez birden fazla şampiyonluk kazananlar olarak öne çıktılar. Lyles 100 metre ve 200 metre çift yarışında ve ABD erkekler 4 × 100 metre bayrak yarışı takımını zafere taşırken, Richardson 10.65’lik bir şampiyonluk rekoru kırarak 100 metrede ilk küresel şampiyonluğunu kazandı, ardından ABD takımının kadınlar 4 × 100 metrede ikinci şampiyonluk rekorunu kırmasını sağladı. Kipyegon, bu yıl her iki mesafede de dünya rekorları kırdıktan sonra Dünya Atletizm Şampiyonası’nda hem 1500 metre hem de 5000 metreyi kazanan ilk kadın olarak adını tarihe yazdırdı.          

Venezuelalı Yulimar Rojas dördüncü dünya üç adım atlama şampiyonluğunu kazanırken, Lyles (200m), Kipyegon (1500m), Joshua Cheptegei (10.000m), Grant Holloway (110m engelli) ve Karsten Warholm (400 m engelli) kendi alanlarında üç şampiyonluk kazandı.        

Yarışların sonunda konuşan Dünya Atletizm Başkanı Sebastian Coe şunları söyledi:” Budapeşte Organizasyon Komitesi ile birlikte ileriye dönük açık hava Dünya Şampiyonası için yeni bir standart oluşturduk. Bu yeni bir plan. Stadyumların heyecan verici bir atmosfer yarattığını gördük, şimdiye kadarki en yüksek sporcu katılımına sahip olduk. Dudak uçuklatan, tırnak ısırtan gösterilere tanık olduk ve bunun sonucunda büyük bir izleyici kitlesine ulaştık. Macar hükümeti ve Macaristan Spor Bilimleri Üniversitesi gibi bilim ve teknoloji kurumlarıyla birlikte,Ulusal Atletizm Merkezi’nde barındırılacak kalıcı bir dünya atletizm koçluk merkezi yaratmaya yönelik planlar hazırlıyoruz. Bu merkez, dünya çapında birinci sınıf koçluğa erişimi genişletecek ve spor bilimi, tıp, biyometri, yapay zeka, spor ekipmanları ve süper yetenekli sporcular ile antrenörlerden oluşan havuzumuzun ilerlemesini ve desteklenmesine yardımcı olabilecek diğer alanlarda araştırmalar yürütecek.”            

Şampiyona sonrasında 12 altın, 8 gümüş ve 9 bronz olmak üzere toplamda 29 madalya ile ABD en fazla madalya kazanan ülke olarak birinci sırada yer alırken, Kanada ise 4 altın,2 gümüş toplamda 6 madalya ile ikinci oldu. Üçüncü sırayı ise 4 altın,1 bronz toplam 5 madalya kazanan İspanya aldı.            

Şampiyonada bazı ilkler de yaşandı, işte onlardan bazıları. Neeraj Chopra, erkekler cirit atmada Hindistan’ın ilk altın madalyasını kazandı. Erkekler üç adım atlamada Hugues Fabrice Zango, Burkina Faso’nun ilk altın madalyasını kazanırken Ivana Vuleta ise kadınlar uzun atlamada Sırbistan’ın ilk altın madalyasını kazandı.              Botswanalı Letsile Tebogo 100 metrede bronz madalya alarak 100 metrede madalya kazanan ilk Afrikalı atlet oldu. Haruka Kitaguchi, kadınlar cirit yarışını kazanan ilk Japon atlet oldu ve 2025’te Tokyo’da kendi seyircisi önünde ünvanını savunma fırsatına sahip oldu. Kanada ilk kez hem çekiç atma şampiyonluğunu hem de toplamda dört altın madalya kazandı. Erkekler sırıkla atlamada Ernest Obiena’nın gümüş madalyası, Filipinler’in Dünya Şampiyonası’ndaki en iyi sonucu oldu.