Diamond Lig, Budapeşte’de düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası için verilen aranın ardından bugün tekrar başlıyor. Çin’deki önceki stadyum Shenzhen’in yerini alan Xiamen’in 53.000 kapasiteli Egret Stadyumu, 2023 normal serisinin sondan bir önceki durağı olacak ve Eugene’deki sezon finallerinden önce son kez bazı disiplinlere ev sahipliği yapacak. Toplamda 13 disiplinin yarıştığı finallere katılmak isteyen sporcular için Diamond Lig’in bu ayağı çok önemli. Peki Diamond Lig’in Xiamen etabında hangi sporcular olacak, kimler birbirleriyle yarışacak bir göz atalım.                   

Geçtiğimiz hafta Budapeşte’de aldığı birincilikle üst üste üçüncü dünya şampiyonluğunu kazanan Grant Holloway, Xiamen’de tekrar piste çıkıyor. Amerikalı sporcu, bu yıl 110 metre engelli yarışlarını 13 saniyenin altında bitiren üç sporcudan biri oldu ve üçüncü dünya şampiyonluğuna 12.96’lık derecesiyle ulaştı. Yarışta, onun ardından gelen olimpiyat şampiyonu Hansle Parchment 13.07 ile gümüş madalya alırken, Holloway’in Amerikalı takım arkadaşı Daniel Roberts 13.09 ile bronz madalya kazanmıştı. Parchment’in Eugene’deki finallerde yerini alabilmesi için burada iyi bir bitişe ihtiyacı var.                    

Erkekler 800 metre yarışları, Marco Arop ile Budapeşte’nin madalyalı arkadaşları Kenyalı Emmanuel Wanyonyi, İngiliz Ben Pattison ve Kenya seçmelerinden çıkamayan Diamond Lig lideri Wyclife Kinyamal ile karşılaşacakları bir yarış gibi görünüyor.                      

 Dominik Cumhuriyeti’nden Marileidy Paulino, Budapeşte’de kadınlar 400 metrede elde ettiği zaferin ardından Diamond Lig müsabakalarına geri dönüyor. Erkekler 400 metre yarışları ise, Londra Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan Kirani James, Dünya Şampiyonası bronz madalya sahibi Quincy Hall ve bu yıl dünyanın en hızlı ikinci zamanını elinde bulunduran Jamaikalı Rusheen McDonald ile güçlü bir karşılaşma olacak gibi görünüyor. Bayrak yarışı altın madalya sahibi Vernon Norwood ise Eugene’de bir yer kapmak için koşan James ve Hall ile birlikte yarışı daha ilgi çekici hale getiriyor.                      

Hugues Fabrice Zango, Macaristan’da üç adım atlamada altın madalya kazanamadı ancak Burkina Fasolu sporcu, Çin’de Diamond Lig serisindeki liderliğini güçlendirmenin yollarını arıyor. İlk disk atma dünya şampiyonluğunu kazanmasının ardından Laulauga Tausaga, güçlü bir bitirişle Eugene Diamond Lig finalindeki yerini almayı umuyor. Hırvatistan’ın üç kez dünya şampiyonu Sandra Perkoviç ve Budapeşte’de bronz madalya kazanan ev sahibi Feng Bin onun rakipleri arasında yer alıyor.               Ve olimpiyat şampiyonu Soufiane El Bakkali, en son yenilgisini iki yıl önce Zürih’teki 3000 metre engelli koşuda almıştı ve Faslı sporcunun geçen ay ikinci dünya şampiyonluğunu elde ettikten sonra yenilmezlik serisini bozmadan sürdürmesi bekleniyor.