Elit atletizm sporcularının çoğu için yılın en önemli karşılaşması olan Dünya Atletizm Şampiyonası devam ediyor. 27 Ağustos’a kadar dünyanın dört bir yanından gelen en iyi atletler, Macaristan’ın Budapeşte kentinde madalya ve ünvan kazanmak için heyecan verici yarışlar ortaya koyacaklar.                      

Büyük Britanyalı Josh Kerr, çarşamba günü erkekler 1500 metrede altın madalya kazanarak herkesi şoka uğrattı. Oldukça heyecan verici geçen yarışın bitiş çizgisine 200 metre kala atağa geçen Kerr, şaşkın kalabalığın bakışları arasında salise farkıyla Norveçli olimpiyat şampiyonu Jakob Ingebrigtsen’i geçerek birinci oldu. Kerr, 3:29.38’lik derecesiyle altın alırken, Ingebrigtsen 3:29.65 ile gümüş madalyayı aldı. Ingebrigtsen’in babasının koçluğunu yaptığı vatandaşı Narve Gilje Nordas ise 3:29.68’lik derecesiyle bronz madalyanın sahibi oldu.  Yarıştan sonra konuşan Kerr şunları söyledi: “Dört büyük şampiyona finaline katıldım ve sadece bronz madalyayla ayrıldım, bu yüzden altınla ayrılma zamanımın geldiğini biliyordum. Buraya gelmek çok uzun bir yol ve bu pozisyonda olmak çok gerçeküstü ve ben her anından keyif alıyorum.” Ingebrigtsen ise altın madalyayı kazanamadığı için hayal kırıklığına uğrasa da bu yenilgiyi olgunlukla karşıladı.Ingebrigtsen “Kerr’e güvenin, iyi bir yarış çıkardı ancak bu pozisyonda olduğum için kendimi biraz şanssız hissediyorum. Yarı finalde boğazım biraz kurudu boğaz ağrısına dönüştü, bu sabah biraz daha iyiyim ama açıkçası yüzde yüz değil. Bugün sahanın en iyisi değildim, kendimi biraz daha iyi hissederek farklı bir senaryoda olmayı çok isterdim.” şeklinde konuştu.

Kadınlar sırıkla atlama şampiyonlığu bu yıl iki sporcunun oldu,Nina Kennedy ve Katie Moon altın madalyayı paylaştılar. Her iki sporcu da 4,95 metreyi geçemeyene kadar tüm yarışma boyunca mücadele eden Avustralyalı Nina Kennedy ve ABD’li Katie Moon, tek başına kazananı belirlemek için baraj yapmak yerine altın madalyayı paylaşmayı seçtiler. Moon için bu zafer, Tokyo Olimpiyatları ve Dünya Şampiyonası’nda altın madalya aldıktan sonra üçüncü küresel şampiyonluğu oldu. Kennedy’nin bu performansı ise 2022 Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya kazanmasının ardından büyük bir gelişme oldu.            

Kadınlar 100 metre engelli yarışları şampiyonanın en yakın bitişlerinden birine sahne oldu. Jamaikalı Danielle Williams, Tokyo Olimpiyatları şampiyonu Porto Rikolu Jasmine Camacho Quinn’i 0.01 saniye farkla geçerek altın madalyanın sahibi oldu. ABD takımından Keni Harrison ise 12.46’lık derecesiyle bronz madalya kazandı. Williams’ın bu zaferi Pekin’de düzenlenen 2015 Dünya Atletizm Şampiyonası’nda altın madalya kazanmasından bu yana geçen uzun sürenin ardından eski günlerine döndüğünün bir işareti.            

400 metre engellide tarihinin en hızlı ikinci kadını olan Hollandalı Femke Bol, sonunda dünya şampiyonluğuna ulaştı. Eski şampiyon McLaughlin-Levrone bu sezon düz 400 metreye odaklandı ancak daha sonra dizinden sakatlanarak Dünya Şampiyonasından çekildi, bu Femke Bol için zafere giden açık bir yol anlamına geliyordu. Yarışmanın ilk gününde 4 × 400 metre karışık bayrak yarışının son metrelerinde lider olan Hollanda takımı, Bol’un düşüşü sırasında sopayı düşürmesi nedeniyle diskalifiye edilmişti. Bu yarışta ABD bir dünya rekoru kırarak altın madalya aldı. Bu kez intikam için piste çıkan Bol, engelleri çok iyi bir şekilde geçerek 51.70’lik derecesiyle galibiyet elde etti. Shamier Little 52.80 ile gümüş madalya kazanırken Jamaikalı Rushell onun hemen arkasından 52.81 ile bronz madalyanın sahibi oldu.