Bu gece sabaha karşı Amerika Birleşik Devletleri’nin Nevada eyaletindeki Las Vegas şehrinde boks severlerin merakla ve heyecanla beklediği müthiş bir karşılaşma bizleri bekliyor.

WBA,WBC,IBF ve WBO hafif siklet kemerlerin sahibi Devin Haney ile Vasili Lomachenko karşı karşıya geliyor. 24 yaşındaki Haney 29 maç 29 galibiyetlik bir dövüş karnesine sahip. Haney bu 29 galibiyetinden 15’ini nakavtla kazandı. 17 yaşında Meksika’da profesyonel olan Haney 2022’de George Kambosos Jr’a karşı elde ettiği galibiyetle tartışmasız şampiyon oldu ve rövanş maçında da galibiyetini tekrarladı.                

Haney’in rakibi 35 yaşındaki Vasili Lomachenko ise tam bir efsane. Amatör boksta tüm zamanların en başarılı boksörlerinden biri olmuştur, yaptığı 397 maçın 396’sını kazanmış sadece bir defa mağlup olmuştur bu mağlubiyetin intikamınıda daha sonra iki kez almıştır. Lomachenko ayrıca 2008 ve 2012 yıllarında iki kez olimpiyat şampiyonu olmuş, 2009,2011 dünya şampiyonalarında altın madalya kazanmış bir boksör.                

Loma, Teofimo Lopez yenilgisinin ardından çıktığı üç maçını da kazandı ama o mağlubiyetinden ne kadar ders çıkardığı şüpheli. Eğer maçın ilk raundlarında yavaş başlarsa maçın geri kalanında skor kartlarında Haney’i geçmesi çok zor olacak. Bütün rakamlar Loma’nın aleyhine; yaş, uzanma mesafesi gibi dezavantajlara sahip ancak buna rağmen Loma mücadeleci bir isim. Yaşı nedeniyle kum saati Lomachenko’nun aleyhine çalışsa da, o  hızlı ayaklara, müthiş bir savunmaya ve ileri düzeyde bir boks zekasına sahip, ringi çok iyi kullanabilen ve yakalanması zor bir boksör.            

Şampiyon Haney ise çok iyi isimleri geçerek kariyerinde sağlam adımlarla yükselmeye devam eden bir boksör. Rakibinden 11 yaş daha genç ve daha hızlı, bu hızını Lomachenko’yu kontrol etmek için kullanabilecek yeteneklere de sahip. Bazılarına göre, bu kariyerinin son zamanlarında yaşlanan bir efsaneyle en iyi dönemine giren genç bir boksör arasındaki bir karşılaşmaya benzetilse de Haney’in işi hiç de kolay değil. Şampiyon daha genç ve daha güçlü olsa da bu dövüşte bir ustaya karşı. Sonuç ne olursa olsun, ortaya seyir zevki oldukça yüksek ve heyecan verici bir maç çıkacağını düşünüyorum. Son olarak, maçı ülkemizde veren herhangi bir yayıncı kuruluş maalesef yok, adını bile duymadığımız ülkelerin üçüncü lig maçları bile yayınlanırken boksun böylesine önemli şampiyonluk maçlarını izleyememek boks severler için oldukça üzücü.