Ankara’da son zamanlarda kültür sanat adına güzel gelişmeler de oluyor. Hatırlanacağı üzere 1963 yılından bu yana Ihlamur Sokak’ta faaliyet gösteren Ankara Sanat Tiyatrosu, buradaki perdelerini kapatmak zorunda kalmış ve Başkent için büyük bir kayıp olmuştu.

Bir süre sonra Bilkent’e taşınmak zorunda kalan Ankara Sanat Tiyatrosu’ndan yapılan açıklamada şöyle denilmişti:

“Pandemi döneminin getirdiği kaldırılamaz yükler, yıllardır mahrum bırakıldığımız devlet yardımları, mülk sahibinin bir tiyatro kurumuna dayattığı ağır koşullar ve uzlaşmaz tavrı sebebiyle, bir kentin, bir ülkenin belleğini, tarihini, kültürünü temsil eden, sayısız sanat insanının yetişmesine vesile olmuş; oyunlarına, her türlü etkinliklere ev sahipliği yapmış evimizden ayrılmak zorunda bırakıldık. İzmir Caddesi Ihlamur Sokak'taki tarihi salonunu 6 Aralık 2020’de boşaltmak zorunda kaldığımızı üzülerek bildiriyoruz” 

Yıllardır aynı sahnede hizmet veren bir tiyatronun bu şekilde sahnesini terketmesi gerçekten üzüntü vericiydi. 
Ancak yazının başında dediğimiz gibi güzel gelişmeler de oluyor. Ankara’da özel bir çocuk tiyatrosu geçtiğimiz günlerde 39’uncu yaşını kutladı ve 40 yaşına merdiven dayadı. Mehmet Nurkut İlhan, Murat Celal Kızıldağ, Yeşim Dormen, Serdar Özalp, Muhsin Çıtak ve Kenan Halis Kızıldağ önderliğinde kurulan Çan Tiyatrosu’ndan bahsediyorum. Çan Tiyatrosu, 14 Nisan 1984 tarihinde çocuk tiyatrosuna yeni bir soluk getirmek, çocuklara tiyatroyu sevdirmek, onların bilinçli tiyatro izleyicileri olmalarına katkı vermek gibi amaçlarla kurulmuştu. Çan Tiyatrosu’nun Türk tiyatro sanatına bir çok yazar, yönetmen, oyuncu gibi tiyatro insanları yetiştirdiğini ve Devlet Tiyatrolarında var olmalarına katkı sunduğunu da hatırlatmak gerek. Şu ana kadar da 112 çocuk oyunu, 9 gençlik oyunu ile çeşitli televizyon kanal ve programlarında 387 gösteri de gerçekleştirildi. 

eray

Çan Tiyatrosu, 39’uncu yaşını da geçtiğimiz günlerde özel bir oyunla kutladı. 
Avrupa ülkelerine baktığımızda yüzlerce yıllık tarihe sahip tiyatrolara ve sahnelere imreniyoruz. Ülkemizde de benzerleri olsun istiyoruz. Ankara Sanat Tiyatrosu’nun da tarihi sahnesine veda etmesi o bakımdan üzüntü vericiydi. Ancak yine belirttiğimiz gibi, özel bir tiyatro da olsa bir sahnenin 40 yaşına merdiven dayamış olması önümüzdeki yıllar için umut verici bir gelişme.