Ryan Lochte 3 Ağustos 1984’te ABD’de dünyaya geldi. Kübalı bir anne ile Alman ve İngiliz kökenli bir babanın üçüncü çocukları olarak doğan Lochte’nin daha sonra iki erkek kardeşi daha olmuştur.

Yüzme antrenörü olan babası ona daha beş yaşındayken yüzmeyi öğretti. Çocukluk yılları boyunca yüzmeye devam eden Lochte’nin gerçek anlamda bu sporu yapmaya başlaması 14 yaşındayken olmuştur. Ryan Lochte 2004 Atina Olimpiyat Oyunları’nda Michael Phelps, Klete Keller ve Peter Vanderkaay ile birlikte Amerika’ya 4*200 bayrak yarışında Avustralya takımını geçerek altın madalya kazandırmıştır. Ardından 200 metre bireysel karışıkta da ikinci olarak gümüş madalyanın sahibi olmuştur. 


2008 Pekin Olimpiyat Oyunları’nda Lochte ilk yarışı olan 400 metre karışıkta Michael Phelps ve Laszlo Cseh’in ardından gelerek bronz madalya aldı. İkinci kez girdiği havuzda ise takım arkadaşları Michael Phelps, Ricky Berens ve Peter Vanderkaay ile birlikte 4*200 metre bayrak yarışında dünya rekoru kırarak altın madalya aldı. Üçüncü yarış olan 200 metre sırtüstünde ise dünya rekoru kırarak altın madalyayı kazandı. 200 metre sırtüstü finalinin ardından yapılan 200 metre bireysel karışık yarışında ise Michael Phelps ve Laszlo Cseh’in ardından gelip üçüncü olarak bronz madalya aldı.        

    
  Londra 2012 Olimpiyat Oyunları’nda Lochte nihayet ezeli rakibi Michael Phelps’i geçmeyi başardı, 400 metre bireysel karışıkta birinci olarak altın madalyanın sahibi oldu. 200 metre finallerinde bu kez roller değişti ve Phelps birinci Lochte ikinci oldu. Daha sonra yapılan 4*100 metre serbest bayrak yarışında Fransa’nın ardından gelip ikinci olan Amerika takımıyla gümüş madalya aldı. 4*200 metre takım yarışında bu kez bu kez buna müsaade etmediler ve Lochte Amerika takımıyla beraber altın madalyayı aldı.        

   
 6 altın 3 gümüş ve 3 bronz madalya ile toplamda 12 olimpiyat madalyası sahibi olan Ryan Lochte Amerika takımıyla beraber 4*200 metre serbest (uzun kulvar) kategorisinde dünya rekoru sahibidir. 200 metre bireysel karışık ve ve 400 metre bireysel karışık rekorlarını da elinde bulundurmaktadır.