Karl Malone 24 Temmuz 1963 yılında Summerfield, Louisiana’da bir çiftlikte dokuz çocuklu bir ailenin en küçüğü olarak dünyaya geldi. Babası, intihar edip bu dünyadan ayrıldığında o henüz 3 yaşındaydı. Ailenin en küçük çocuğu olmasına rağmen fiziği ve gücüyle diğerlerinin önüne geçiyordu. Uzun boyu ve güçlü fiziği nedeniyle basketbolda iyi olabileceğini düşünüyordu ve bu düşüncesinde yanılmıyordu. Okuduğu Summerfield lisesinin tam üç kez eyalet şampiyonu olmasını sağladı.


Lise yıllarında gösterdiği bu başarılı performansıyla dikkatleri çeken Malone’a Arkansas ve Louisiana üniversitelerinden burs teklifi geldi, evine daha yakın olduğu için Louisiana Tech’i seçti. Burada oynadığı yıllarda ona “postacı” lakabı takıldı çünkü aldığı bütün topları tam zamanında potaya teslim ediyordu. Üniversiteden sonra Karl Malone, 1985 NBA draftında 13. sıradan Utah Jazz takımı tarafından seçildi. NBA’e girdiği ilk yılında hemen kendini gösteren Malone, ilk sezonun sonunda En İyi Çaylak Takımı’na seçilirken aynı zamanda da En İyi Çaylak sıralamasında üçüncü oldu. 3. sezonunda All-Star takımına seçildi ve bu 14 sezon boyunca devam etti.


Karl Malone Utah’daki takım arkadaşı John Stockton ile çok iyi bir ikili oldular, 18 yıl boyunca birlikte oynadılar ve NBA’in en iyi uzun-kısa ikilisini oluşturdular. Ayrıca ikili 1412 normal sezon maçı oynayarak bir rekora imza attı.  Karl Malone ve John Stockton ikilisi Utah Jazz ile 1997 ve 1998 sezonlarında çok iyi bir çıkış yakalayıp NBA finallerine çıkmayı başardılar ancak her iki seferde de Michael Jordan’lı Chicago Bulls’a yenildiler. Uzun yıllar takımı Utah Jazz’da şampiyonluk mücadelesi verse de bu hayaline bir türlü kavuşamayan Malone kariyerinin neredeyse tamamını geçirdiği takımına 18 yılın sonunda veda ederek şampiyon olabilmek umuduyla 2003 yılında Los Angeles Lakers’a geçti. Lakers takımıyla finallere çıksa da bu kez de onun şampiyonluk yüzüğünü takmasına Detroit Pistons engel oldu ve Karl Malone 13 Şubat 2005 tarihinde hiç şampiyonluk kazanamadan NBA kariyerine noktayı koydu. Onun NBA’den ayrılmasının ardından uzun yıllar giydiği 32 numaralı forması da Utah Jazz tarafından emekliye ayrıldı.


Karl Malone’un kariyeri boyunca elde ettiği bazı başarılar şunlar; NBA’de en çok serbest atış kullanan ve serbest atıştan isabet bulan oyuncudur. Uzun yıllar boyunca Kareem Abdul-Jabbar’dan sonra en fazla sayı atan oyuncuydu, LeBron James’in en fazla sayı atan oyuncu rekorunun sahibi olmasıyla üçüncü sıraya geçti. İki kez Amerikan milli basketbol takımına seçildi, 1992 ve 1996 olimpiyatlarında takımıyla beraber olimpiyat altın madalyası kazandı. 11 kez NBA en iyi beşine seçildi, 14 defa da All-Star kadrosuna alındı.1989 ve 1993 yıllarında All-Star’da MVP seçildi ve tarihin en iyi 50 NBA oyuncusu arasına girmeyi başararak efsanevi basketbolculardan biri oldu.