Birkaç haftadır sizlere Diamond Lig’den yani Türkçe adıyla ‘Elmas Lig’den bahsediyorum, yapılan yarışları ve gelecek etapları buradan paylaşıyorum.

Peki nedir bu Diamond Lig,amacı nedir, nelerden oluşur? Bunlara biraz daha yakından bakalım. Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından ilki 2010 yılında düzenlenen Diamond Lig (Elmas Lig) aslında 1998’den beri yapılan Golden Lig’in (Altın Lig) yerini alan bir atletizm organizasyonu.  Golden Lig Avrupa’daki atletizm etkinliklerini öne çıkarmak amacıyla sadece Avrupa’da düzenlenen bir organizasyondu, Elmas Lig ise bu organizasyonu Avrupa’nın dışına çıkararak atletizmin tüm dünyada daha görünür olmasına katkı sağlayıp ilerletmek ve daha büyük kitlelere ulaşması amacıyla kuruldu. Bu nedenle programa Çin, Katar, Fas, Amerika Birleşik Devletleri etaplarıda eklendi. Elmas Lig serisi her yıl Mayıs ayından Eylül ayına kadar dünyanın farklı şehirlerinde yapılır ve sezon sonu Elmas Lig finalleriyle sona erer. Dünyadaki en üst düzey atletizm turnuvası olarak kabul edilen Elmas Lig, her yıl dünyanın dört bir yerinden gelen seçkin atletlerin yarıştıkları bir organizasyon.

Elmas Lig’in bir sezondaki etap sayısı, finallerde dahil olmak üzere genellikle 14’tür, ancak bu sayı zaman zaman farklılık göstermektedir. Örneğin Covid-19 nedeniyle geçtiğimiz yıllarda 8’e düşürülen karşılaşmaların sayısı geçen yıl 13’tü. Ancak 2023 lig sezonu finallerle birlikte 14 karşılaşmayla tamamlanacak.

Her Elmas Lig etabında; kısa mesafe, orta mesafe koşuları, engelli atlayışlar, atışlar ve sıçramalar gibi çeşitli atletizm etkinlikleri bulunur. Ligdeki 32 disiplinin her biri (16 erkeklerde, 16 kadınlarda) sezon boyunca yedi kez programda yer alır. Yarışların her bir kategorisinde derece yapan atletler puan alırlar ancak bir atletin sezon şampiyonu olabilmesi ve ödül alabilmesi için final yarışına katılması zorunludur. 14 yarışın sonunda kendi branşında en fazla puanı toplayan atlet birinci olur, puan eşitliği durumunda atletlerin kazandığı yarış sayısına bakılır. Eğer yine eşitlik bozulmazsa o zaman son yarışta en iyi dereceyi elde eden sporcu şampiyon olarak kabul edilir. Ligde her yarışta kendi kategorisinde ilk sekiz sırayı elde eden sporculara para ödülü verilir. Lig şampiyonalarına ise para ödülünün yanı sıra 18. yüzyıldan beri faaliyet gösteren ve dünyaca ünlü bir kuyumcu markası olan Beyer tarafından hazırlanan elmas kupalar verilir.

Bu sezonun yapılan yarışlarını buradan sizlerle paylaşmıştım, sezonun kalan yarışları ve tarihleri ise şöyle; 30 Haziran Lozan, İsviçre-2 Temmuz Stockholm, İsveç-16 Temmuz Chorzow, Polonya-21 Temmuz Fontvieilla, Monako-23 Temmuz Londra, İngiltere-31 Ağustos Zürih, İsviçre-2 Eylül Shenzhen, Çin-8 Eylül Brüksel, Belçika-16-17 Eylül Eugene, Amerika Birleşik Devletleri.