Pek çok kişi tarafından bilinmeyen çıplak el boksu, boksörlerin sadece bileği korumak için el sargısı kullandığı, eldiven kullanımının yasak olduğu bir boks türüdür.

Sporcuların kullandığı sargılar sadece bileği korur, parmak eklemlerinin olduğu yerler açık olmak durumundadır. Eski dövüş sporlarından gelen çıplak el boksu, boksun orijinal formudur. Belli bir organizasyon çatısı altında olmadan İngiltere’de yapılabilen çıplak el boksu, Amerika Birleşik Devletleri‘nde ise yakın zamana kadar yasaklanmış haldeydi. 20 Mart 2018’de Wyoming eyaleti bu tip boks maçlarının düzenlenmesine izin veren ilk eyalet oldu. Wyoming eyaletinin ardından New Hampshire ve Mississippi de bu sporu yasallaştırdı. Eski Amerikalı profesyonel boksör David Feldman tarafından yönetilen Bare Knuckle Fighting Championship (BKFC) Nisan 2018’de kuruldu, Haziran 2018’de ilk organizasyonu olan BKFC 1’i düzenledi. BKFC’nin tüm maçları ‘kare daire’ olarak adlandırılan dört halatlı daire şeklinde bir ring içerisinde yapılır. Ringin ortasında iki tane çizik şeklinde çizgi vardır, maç başlamadan önce her dövüşçünün ön ayağı bu çizgi üzerinde olmalıdır. Bu kural 19. yüzyılda yapılan çıplak elle dövüş kurallarına dayanmaktadır. Dövüşçülerin bu çizgiye gelmesinin ardından hakemin ‘Knuckle Up’ komutu ile dövüş başlar. Her ne kadar çıplak el boksu, eldiven olmadığından dolayı daha kanlı maçlar ortaya çıktığı için tartışılıp eleştirilse de bazılarına göre travma ve sarsıntılar için daha güvenli olduğu söyleniyor. Boksörlerin eldiven kullanması bilinenin aksine rakibi korumak için değil sporcunun ellerini koruması için giyilir, bu nedenle de boksörler rakibinin kafasına daha sert yumruklar atabilir, oysa çıplak el boksunda kafaya vurmak sporcunun elinin sakatlanmasına neden olacağı için bu tip vuruşlar pek yapılmaz bu nedenle de kafa travmaları ve sarsıntıların olması normal boksa göre çok daha az olur. Çıplak el boksunun normal boksa göre diğer bir farkı da raund sayılarındadır. Maçlar iki dakikalık üç raund üzerinden yapılır ve sporcuların birer dakika mola alma hakları bulunur.
Çıplak el boksundan bahsetmişken, meraklıları için bir de organizasyon haberi verelim. BKFC42 bu Cumartesi sabaha karşı yapılıyor, gecenin ana maçı olan hafif ağır siklet karşılaşmasında Antonio Soto ile Tyler Goodjohn ringe çıkıyor. Bir diğer maç Doug Coltrane ile Blake LaCaze arasında olacak, ayrıca kadınlarda da Andy Nguyen ile Sydney Smith karşı karşıya gelecek.