Çoğu zaman insanın geri planda kalmasına yol açan, bir topluluk içinde olmanın dünyanın en zor durumu haline gelmesine neden olan bir duygu var; utangaçlık. Bu özellik gen yapımızdan çevresel faktörlere kadar birçok sebepten etkilenerek ortaya çıkıyor. Bu nedenle de çeşitli çalışmalar ile durum tersi haline getirilebiliyor. Her özellikte olduğu gibi bu özellikte de temel eğitim ailede ve çocukluk döneminde başlıyor. 
Bebeklerde yabancı insanlardan utanma yaygın bilinen bir şey. Ama bu özellik ilerleyen yaşlarda da devam ediyorsa ailenin bazı destekler alması gerekebilir. Çünkü utangaçlık duygusu kişinin kendini keşfedememesine ve sınırlarını belirleyememesine yol açıyor. Bu durum bir süre sonra kendini sevmeme, çevreyi sevmeme ve bulunduğu ortamdan çabuk sıkılma gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Bu da özgüven eksikliği ile tamamlanıyor. 

Utanma genel olarak iyi bir duygu aslında. Utanan insan kendinin bilincinde, toplumun bilincinde olur. Bu nedenle kimseyi incitemez. Çünkü herkesten önce kendisi kırılır. Ayrıca bazı insanlarda utanma duygusunun olmadığından da şikayet ederiz. Bu kişiler fazla sevilmezler ve toplumdan dışlanırlar. Ama tabii ki her durum gibi utanma duygusu da ilerleyince utangaçlık gibi maalesef soyut dışlanmaya neden olan bir durum ortaya çıkıyor. Bu çoğu zaman psikolojik nedenlerden kaynaklandığı için durumun aşılması için psikolojik bir düzeltme gerekiyor.
BBC’de yayınlanan bir makaleye göre bu durum düzeltilebilir. Tabii düzeltmek isteyenler için. Utangaçlık kendinden çok yüksek beklentileri olan insanlarda da ortaya çıkıyor. Kendine olan beklentisini karşılayamama korkusu kişiyi geri planda tutmaya zorluyor. Bu da o kişinin utangaç olarak nitelenmesine sebep oluyor. Kişinin öncelikle bununla yüzleşmesi gerekiyor. 

Bir ortamda kendisini utangaç olarak hissederken korktuğu şeyleri düşünmesi bu sorunu aşması için gerekli noktalardan biri. Yüzleşmenin ardından neden korktuğunu ve bu korkunun nasıl aşılabileceğini bulması önemli. Bir endişe üzerine ne kadar çok şey bilirsek o konuyla savaşmamız daha kolay olacaktır. Bu düşmanını iyi tanı sözünü de açıklıyor. Utangaçlık ve içe dönük olmanın aynı şeyler olmadığını da unutmamız gerekiyor. Hepimiz dış dünyaya açık olmak zorunda değiliz ve içe dönük olmanın avantajlarını da yakalayabiliriz.