Evet son dönemde en çok duyduğumuz organizasyonlardan birisi de doğumuna az bir süre kalan anneye yapılan bu partiler… Yani baby shower. Bu organizasyonla ilgili şöyle bir şey var; ‘hamilelik ve bebeğin dünyaya gelmesiyle ilgili kutlamalar ve ritüeller aslında eskiden beri var. Kimi kültürler, kadın hamile kaldığında, kimileri bebek doğmadan önce, kimileri de doğduktan sonra bir kutlama yaparmış. Bazı kültürlere göre doğum sadece fiziksel değil ruhsal olarak da bir tehlike olarak görüldüğü için sağlıklı bir doğum gerçekleşmesi için duaların edildiği ritüeller yapılırmış. 

Baby shower geleneğinin ortaya çıkışı 1837-1901 yılları arası İngiltere’de Viktoryen döneme rastlıyor. O dönemde kadınlar hamileliklerini mümkün olduğunca saklarmış ve pek dışarıya çıkmazlarmış. O yüzden bebek doğduktan sonra başka bir kadın yeni anne ve bebek için çay partisi düzenlermiş.
Modern baby shower, 2.dünya savaşı sonrasında doğumlarının patlaması, 1950lerde ve 60larda gelişen tüketim anlayışıyla birleşince gelişmiş ve bebek doğmadan önce yapılmaya başlanmış. Amaç ise annenin ihtiyaç duyduğu şeyleri edinmesinde maddi yükünü biraz hafifletmek…’. 

Kısacası Avrupa’da başlayan gelenek aslında annenin arkadaşları tarafından sürpriz bir parti düzenleniyor ve orada da anneye çeşitli hediyeler veriliyor. Burada da amaç annenin masraflarının birazcık hafiflemesini sağlamak… Yani ona yardımcı olmak. 

Şimdilerde yapılan bu partilerde ise durum bambaşka. Tamamen gösteriş ve şov yapmak maksadıyla bu tip organizasyonlar düzenleniyor. Bu yeni bir iş kolu da yarattı. Baby Shower düzenleyen yüzlerce organizasyon firması bulunuyor. 

Abartılı süsler, hediyeler, dekoratifler ne ararsanız var. Hatta son günlerde sosyal medyada konuşulan bir bebek mevlidi var ki sormayın gitsin. 200 bin liraya mal olduğu söyleniyor. Mevlit ile baby shower’ın pek alakası yok aslında ama bu organizasyonda ikisi iç içe geçmiş gibi. Yani gerçekten aşırı şatafatlı bir düğün ile doğan bebeğe yapılan mevlit için aynı para harcanıyor. Bu kadar gösteriş meraklısı olmak neden? 

Bu gerçekten sosyolojik bir sorun. Kendini kanıtlama çabası olan insanlar başka olaylarla parlamaya çalışıyorlar ve bu hiç sağlıklı değil. Normal insanların kendilerini başkalarına kabul ettirme çabaları olmadığı için her şeyin sade ve minimal olması gerektiğine inanıyorlar. Yani burada gerçekten hastalıklı bir toplumsal problem yatıyor. Geçim sıkıntısı nedeniyle intihar eden insanları düşününce bu tip şeylere isyan etmemek elde değil…