Ramazan ayı öncesinde Ankara’da bir süredir pide fiyatı ile ilgili tartışmalar yaşanıyordu. Türkiye Fırıncılar Federasyonu, 300 gramlık pidenin 10 TL’den satılacağını açıklamıştı.

Ancak, 10 TL’lik pide fiyatı yüksek bulunurken bu açıklama Ankara’da kabul görmedi. Türkiye Fırıncılar Federasyonu’na ilk itiraz Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nden (ANKESOB) gelmişti. 

ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner de “Görüşmeler neticesinde Ankara’da Ramazan pidesinin fiyatını belirlemiş bulunmaktayız. Ankara’da 300 gram Ramazan pidesi 9 TL’den, 300 gram yumurtalı susamlı Ramazan pidesi 12 TL’den, 400 gram yumurtalı susamlı Ramazan pidesi de 15 TL’den satılacaktır” demişti. Yiğiner, Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nu yetkisi olmadığı halde ekmek ve Ramazan pidesi fiyatlarına ilişkin açıklama yapmakla suçlamıştı. Yiğiner, Ankara genelinde ilçeler de dahil olmak üzere bu yetkinin Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinde olduğunu hatırlatmıştı. 

Pide fiyatı ile ilgili bir açıklama da Ankara Ticaret Odası’ndan (ATO) geldi. ATO üyesi fırıncılar 300 gramlık pideyi 10 TL yerine 9 TL’ye satma kararı aldı. ATO Başkanı Gürsel Baran da, “Bu süreçte ATO üyesi fırıncıların ramazan pidesi azami fiyatını 9 lira olarak uygulama kararı çok anlamlı olmuştur” dedi. En fazla depremzede misafir eden ilin Ankara olduğuna dikkat çeken ATO Başkanı Gürsel Baran, pideyi azami fiyatın altında bir bedele satışa sunan ATO Üyesi fırıncıların, ramazanın manevi iklimine uygun kararla, birlik ve beraberliğin anlamlı bir örneğini sergilediğini kaydetti. Afetler sonrasında gelen rahmet ikliminin yaraları sarmak için fırsat olduğunu da kaydeden Baran, şu ifadeleri kullandı: “11 ilimizde yıkıma yol açan bu depremin etkilerini en aza indirmenin ve hafifletmenin yolu birlik ve beraberliği güçlendirmek ve bu açıdan her fırsatı değerlendirmektir. Depremin etkilediği vatandaşlarımız, birçok şehirde geçici veya kalıcı olarak ikamet etmeye, yaşam sürdürmeye başladı. Başkentimiz de en fazla depremzede misafir eden il durumunda. Bu süreçte ATO üyesi fırıncıların ramazan pidesi azami fiyatını 9 lira olarak uygulama kararı çok anlamlı olmuştur. Konuyla ilgili ATO Meclisi’mizde de karar alacağız. 7’den 70’e herkes için bereketin simgesi haline gelen ramazan pidesi, bu yıl rahmet ikliminin yayılmasına da vesile olsun. Ramazan ayının manevi ikliminde deprem yaralarını sarmak için hassasiyet gösteren başkentli fırıncılara teşekkür ediyorum.”

Bir TL’lik bir indirim bile olsa, hem ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner hem de ATO Başkanı Gürsel Baran’ın dediği gibi Ramazan ayında Ankaralı binlerce aile için bu karar büyük önem taşıyor.