Ekonomik krizle birlikte derinleşen konut krizi, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyordu. Son günlerde çok fazla da ev sahibi ile kiracı kavga etti haberleri okuyoruz.

Diğer yandan mahkemelerde de büyük bir artış gözleniyor. Adliyelerde davaların yarısından fazlasının artık kiracı ile ev sahipleri arasında açıldığını biliyoruz. Ve bu oran gittikçe de artmaya devam ediyor. 

Bu anlaşmazlıklara çözüm olarak kira artış sınırına yönelik bir düzenleme yapılmıştı. Yeni düzenlemeyle ev sahipleri artık yıllık yüzde 25’in üzerinde artışa gidemiyor. Fakat enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir süreçte, bu düzenlemenin uygulanabilirliği de tartışılır tabii ki. Şimdi AK Parti’nin Meclis’e yeni getirmeyi planladığı bu torba kanun teklifinde bu düzenlemenin daha da uzatılacağını biliyoruz. Bakalım, söz konusu düzenleme sorunlara çare olacak mı?

Bu arada üzerinde çalışılan torba kanunda başka neler var?

Onlara da bakacak olursak, torba kanun teklifinde Covid-19 ile ilgili de kararlar yer alıyor. Covid-19 izninden yararlanan hükümlü sayısının 128 binin üstünde olduğu biliniyor. Covid-19 izni uygulamasından yararlanarak dışarıda bulunanlar cezaevine geri çağrılmayacak. Belirli suçlarda 3-4 yıl hapis cezası alan mahkumların tahliyesinin de önü açılacak.

Hükümlülerin tahliyesine baro temsilcileri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile birlikte başsavcılık ve cezaevi yetkililerinden oluşan denetim izleme komisyonu karar verecek. Mahkumların karnelerini inceleyecek komisyon, hükümlü uyumlu mu, hizmetlere desteğe iş birliğine uygun mu, mahkum ıslah olmuş mu tüm bunları değerlendirecek. Son olarak hükümlü dinlenerek tahliyeye ilişkin karar verilecek. Teklifte, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı'nda görevli ebeler ve aile hekimleri ile AFAD ve sanayi bölgelerine yönelik düzenlemeler de yer alacak.

Bu arada Meclis’te dün de en düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya çıkarılmasını da öngören kanun teklifi görüşüldü. 
Meclis’in söz konusu bu düzenlemeleri tamamladıktan sonra 15 Temmuz’dan sonra da tatile girmesi bekleniyor. Daha sonra Ekim ayı ile birlikte Meclis, yoğun gündemiyle yeniden yasama faaliyetlerine başlayacak.