Ankara’da metroya bindiğinizde bazen, “teknik bir arızadan” dolayı trenin bazı duraklarda durmadığına şahit olmuş olabilirsiniz.

Bazen de seferlerde gecikmeler yaşanmakta. Tüm bunlarla ilgili yapılan anonslarda “teknik bir arıza” deniyor. Son günlerdeki aşırı yağışlar sonrasında istasyonları su basması da dahil tabii bunlara. 

Ancak dikkat çekmek istediğim başka bir nokta var. 

Bildiğimiz kadarıyla metro istasyonlarında raylara atlayarak intihar etme girişimi son zamanlarda biraz daha artmış durumda. İşte bu noktada metrolar için platform kapının gerekliliği bir kez daha ortaya çıkmış oluyor. 

Hatırlatmak gerekirse 2022 yılının Eylül ayında Çayyolu istasyonundaki bir olay gündem olmuştu. AVM’den hırsızlık yaptığı iddia edilen bir kişi raya inip Koru istikametine doğru koşmuştu. Bu sırada seferler de durmuştu. 

Şimdi de 17 Haziran’da Metronun Devlet Mahallesi istasyonunda bir genç OSB-Törekent yönündeyken alt geçidi kullanmak yerine raya indi ve karşı perona geçti. Bu anlara ilişkin görüntüler de sosyal medyaya yansıdı. 

Bu kişinin hem kendi hayatını hem de başkalarının can güvenliğini tehlikeye atması da ayrı bir tartışma konusu ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin bu konuda mutlaka bir an önce önlem alması gerekiyor. Yine bu konuda geçtiğimiz günlerde Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan da bu konuda eleştiriler getirmişti. Ilıkan, “Ankara’da metro istasyonlarındaki güvenlik zafiyetlerine bir yenisinin daha eklendiğini gördük. Tehlikeli durumlara karşı 10 Ekim 2022’de istasyonlara ‘peron ayırıcı kapı sistemi’ yapılmasını önerdik, adım atılmayınca bu ay tekrar hatırlattık. ABB’yi iş yapmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı. 

Aslında Meclis’te muhalefetin de bu konuda yaklaşık bir yıl önce uyarılarda bulunduğunu anlıyoruz. Bildiğimiz kadarıyla Büyükşehir Belediyesi’nin henüz bu yönde bir çalışması yok. Ancak, bir an önce bu soruna bir çözüm bulunması gerekiyor. 
İstanbul’daki bazı metrolarda platform kapı sistemi bulunduğunu hatırlatalım. 

Örneğin Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattında istasyonların peron sınırlarında platform ayırıcı kapılar bulunuyor.