Türkiye’de eğitimin durumu ve çocuklara/gençlere sunulan olanaklar maalesef çok kısıtlı. Eğitimde fırsat eşitliği mümkün değil. Bundan dolayı da paralı eğitim almış başını gidiyor.

Görece ekonomik durumu iyi olanlar çocuklarını özel okullara gönderiyorlar ve özel okullarda da fiyatlara neredeyse yüzde 100 oranında zamlar yapıldı. En uygun özel okul ücreti yüz binleri buluyor. Özel okul fiyatını karışılamayacak aileler ise çocuklarını ya mahalledeki okullara ya da servis ücretini karşılayarak başka semtlerdeki okullara yazdırıyorlar. Netice itibariyle eğitimde ne yazık ki fırsat eşitsizliği hâkim. Bu da çocukları yarış atına çeviriyor ve eğlenecekleri yaşları stresle ve koşturmacayla geçiriyorlar.  
Şimdi işin başka boyutuna gelelim. O da çok yüksek olan sınav ücretleri. Birçok aile o sınav ücretlerini dahi karşılamayacak durumda. Neden bu kadar yüksek ve neden aileler bu konuda da zor duruma sokuluyor anlamış değilim.

Bunca can sıkan meseleden sonra işin umut veren kısmına gelmek istiyorum. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek olan öğrencilerin sınav ücretini bu yıl da karşılayacağını beyan etti. 
Ankara Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda ve eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla Başkentli öğrencilere eğitim desteği vermeye devam edeceğini duyurdu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Başkentte yaşayan ve sosyal yardım alan 2 bin 985 öğrencinin toplam 811 bin 535 TL’lik başvuru ücreti ve sınav yol ücretini karşılayacağını ilan etti. 

Bunu ilk okuduğumda çok mutlu oldum. Çünkü inanıyorum ki sınav ücretini dahi ödeyemeyecek birçok aile var. Umarım diğer belediyelere de örnek teşkil eder…