Akdeniz ve Ege’de çeşitli noktalarda orman yangınları devam ederken, bu yangınlara bir yenisi de Muğla’nın Fethiye ilçesi de eklendi. Bu yazıyı yazdığımız saatlerde bölgeye sevk edilen ekipler havadan ve karadan mücadelesini sürdürüyordu. 
Geçtiğimiz haftalarda orman yangınları ile ilgili uyarılarda bulunmuştuk. Bir kez daha hatırlatmak gerekirse geçtiğimiz yıllarda Türk Hava Kurumu’nun uçakları kullanılmamış, ormanlık bölgelerdeki yangınlara helikopterlerle müdahale edilmeye çalışılmıştı. O dönemde rekor düzeyde ormanlık alanları yitirmiştik. 
Ancak daha sonra Orman Genel Müdürlüğü, uçak kiralama yoluna gitti ve şu anda orman yangınlarına uçaklarla müdahale edilebiliyor. 

Yine de bu mücadele yeterli mi? Değil. Çünkü, bir kez daha hatırlatalım vatandaşa da sorumluluk düşüyor. 
Zaten Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de bu sorumlulukları hatırlatmış. Karacabey, “Açıklanan hava tahmin raporlarına göre bir müddet daha yüksek sıcaklıkların devam etmesi bekleniyor. Vatandaşlarımızın mecbur kalmadıkça orman ve ağaçlık alanları kullanmamalarını özellikle talep ediyoruz. Hatta bu sıcak günlerde halkımızdan, mümkün mertebe ateş kullanımını sınırlandırmalarını talep ediyoruz" diyor. 

Yazılı açıklama yapan Karacabey, şu noktalara dikkat çekiyor: “Aşırı sıcak hava sebebi ile yaşanan bu zorlu süreci, küçük bir dikkatsizlik ve ihmalin bile yeni felaketlere sebebiyet vereceği bu kavurucu günleri, yeni felaketler yaşamadan atlatmak için toplumsal dayanışma bilinci ile tedbiri elden bırakmamak çok önemli hale gelmiştir. Son zamanlarda bütün teşkilat olarak gerekli tedbirleri almamıza rağmen, dikkatsizlik ve ihmal sonucu çok sayıda ilimizde orman yangını çıkmış, maalesef yine çok canlarımız yanmış, canımız acımıştır. Her ne kadar çıkan yangınlara hızlı bir şekilde havadan ve karadan orman kahramanlarımızın cansiperane müdahaleleri sonucu hızlı bir şekilde söndürülmüş olsa bile kaybettiğimiz değerlerimizi yeniden ortaya çıkarmak çok uzun zaman almakta. Vatandaşlarımıza 'ormana yaklaşma, ateş kullanma, susuz bırakma' çağrısı yaparak mecbur kalmadıkça orman ve ağaçlık alanları kullanmamalarını özellikle talep ediyoruz. Hatta bu sıcak günlerde halkımızdan, mümkün mertebe ateş kullanımını sınırlandırmalarını, başta sokak hayvanları ve suya ihtiyaç duyan canlıların su ihtiyaçlarının el birliği ile karşılanmasını talep ediyoruz.” 

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’in uyarıları çok önemli. Ormanlar bizim geleceğimiz, gelecek nesillere mirasımız. Bu yüzden bu sıcak günlerde ormanlık alanlarda ateş kullanımının sınırlandırılması büyük önem taşıyor.