Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ardından dün Meclis’te heyecanlı bir gün yaşandı. 600 milletvekili, yakınlarıyla birlikte Meclis’te yemin töreni heyecanı yaşadı. Tabii bununla birlikte Meclis koridorlarında ilklere de şahit olduk.

Yemin töreni başlamadan hemen önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TBMM’ye geldi. Erdoğan’ı Meclis’te en yaşlı üye olması nedeniyle geçici TBMM Başkanlığı yapan Devlet Bahçeli ve Meclis Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu, resmi törenle karşıladı. Şeref Holü’nde de Erdoğan’ı eski Meclis Başkanı Mustafa Şentop ile birlikte AK Partili yetkililer karşıladı. 

Daha sonra TBMM Genel Kurulu, Geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli’nin başkanlığında toplanırken TBMM Geçici Başkanlık Divanı’nda da en genç üye sıfatıyla AK Parti Ankara Milletvekili Zehranur Aydemir ile AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak yer aldı. Daha sonra Meclis’te ilk yemin eden, Geçici Meclis başkanı Devlet Bahçeli oldu. TBMM’deki yemin törenini Erdoğan’ın yanı sıra Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Sayıştay Başkanı Metin Yener, YSK Başkanı Ahmet Yener ile yabancı misyon temsilcileri de izledi. 

CHP tarihinde de ilk defa bir genel başkan yemin törenini locadan izledi. Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı olduğu için milletvekili olamadı, dolayısıyla genel kurul salonunda da yer alamadı. 

Meclis’teki yemin töreninde her dönem tekrarlanan bir uygulamaya yine şahit olduk. Yemin sırası Ankara’ya geldiğinde milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal atatürk anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. 

Meclis’te ayrıca bu dönem 600 milletvekilinden yalnızca 214’ünün 27’inci dönemden geliyor olması, yeni milletvekillerinin birçoğunun yeni olması, ilk gün ilginç manzaraların da yaşanmasına sebep oldu. Personel milletvekillerini tanımakta zorlanırken, özellikle genel kurulun bulunduğu Ana Bina’da zaman zaman izdiham da yaşandı. Milletvekillerinin yakınları, vekilleri izleyici locasından izlerken heyecanlı anlar da yaşadı. Özellikle Meclis’i ilk kez gören çocukların da heyecanı görülmeye değerdi. 

Önümüzdeki haftadan itibaren Meclis’te yeni vekiller de yeni odalarına yerleşmiş olması bekleniyor. Meclis de böylece yasama faaliyetlerine başlamış olacak.