Hayatın her alanına giren teknoloji tarımsal araçlarda da kendisine yer buldu. Tarım metotları değişti, daha teknolojik hala geldi ve böylece daha az emekle daha çok üzün elde edilmeye başlandı. Çünkü bir ülke için ekonominin en vazgeçilmezlerinden birisi de tarımsal üretimdir. Dünyada ekonomisi çok iyi olan ülkelerin ekonomik yapılarına bakıldığında sanayi kadar tarımsal üretimden elde edilen gelir üst sıralardadır. Bizim de ülke olarak ekonomiye böyle bakmamız gerekir esasında.

Ben de bugünkü yazımda tarımsal üretim için en önemli yapı taşının sulama ve sulma yöntemleri olduğundan bahsetmek istiyorum. Bunun için de artık dünyanın birçok yerinde damla sulama yönteminin kullanıldığını söylemek doğru olacaktır. Damla sulama ise bitki gelişimi için gerekli olan suyun, belirli bir boru sistemi aracılığı ile taşınıp, yan boru (lateral) üzerine veya içine yerleştirilen ve damlatıcı olarak adlandırılan özel yapıdaki araçlarla bitki kök bölgesine damlalar şeklinde uygulanmasıdır.

Ankara’da ise Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BelPlas AŞ, Kahramankazan’da kurduğu geri dönüşüm tesislerinde park ve bahçelerden toplanan atık plastikleri geri dönüşümle damlama sulama borusu hâline getiriyor. Üretilen damlama sulama boruları da Başkentli üreticilere dağıtılıyor.

 Bunun için ise pilot bölge seçilen ve sebze üretiminin yoğun olduğu Nallıhan’ın Davutoğlan Mahallesi’nde 28 sebze üreticisine ücretsiz damlama sulama borusu desteğinde bulunuldu.

ABB Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün konuyla ilgili şunları aktarıyor: “Bu borular belediyemizin iştiraki olan BelPlas AŞ tarafından Ankara’dan toplanan plastik atıkların değerlendirilmesiyle elde edilen borulardır. Damlama sulama borularını bir sonraki yıl tekrar kendilerinden toplayarak geri dönüşümde değerlendirip yeni baştan sulama borularını üreticilerimize dağıtacağız. Amacımız toprak ve su kaynaklarını etkin kullanmak ve sürdürülebilir kullanım sağlamak… İklim değişikliğinde su kaynaklarını etkin kullanımını sağlayacak yöntemlerini geliştirmeye devam ediyoruz. Bununla beraber Ankaralı üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu tüm tarımsal destekleri vermeye devam ediyoruz”.

Proje kapsamında; kırsalda üretim yapan çiftçilerin uzun yıllar kullanmış olduğu geri dönüştürülebilen sulama borusu ve plastik aksamlar da çiftçilerden toplanarak BelPlas AŞ tesislerinde geri dönüşümü sağlanarak yeniden damlama sulama borusu üretimi gerçekleştirilecek.

Proje ile yeşil ekonomiyi harekete geçirmek (geri dönüştürülebilirlik), yüzde 70 sulama suyu tasarrufu, girdi maliyetlerinin azalması, etkin gübreleme ve dekardan daha fazla ürün alınabilmesi hedefleniyor.

Ankaralı üreticiler için çok iyi bir projeye başlandığını belirtmek isterim. Ankara memur kenti olarak görülse de toprakları hem çok verimlidir hem de ekilecek toprak hacmi oldukça geniştir. Umuyorum ki Ankara’nın bütün ilçelerinde bu uygulamaya geçilir.