Tuzsuz Deli Bekir filmi 1972 yılında Yılmaz Atadeniz tarafından, duygusal komedi tarzında çekilmiş bir filmdir. 1953 yılında tamamı Ankara'da çekilen ilk film olan 'Kaderin Mahkumları filminden sonra tamamı Ankara'da çekilen ikinci Türk filmi olma özelliğine sahiptir. Yapımcılığını Turgut Özakman yapmıştır.

Oyuncularının birçoğunu Ankara özel tiyatro sanatçıları ve Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçıları oluşturmuştur. Atilla Erdem, Deniz Gökçer, Nurhan Damcıoğlu, Alev Sezer, Cengiz Akmeriç, Yalgın Tolga, Pınar Melik, Sermed Serdengeçti, İhsan Sanıvar, Muhteşem Öksüzcü, Tufan Tolga gibi oyuncular filmde rol almışlardır. Filmin süresi 84 dakikadır.

Filmin konusuna geçmeden önce, Tuzsuz Deli Bekir karakteri hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse; Tuzsuz Deli Bekir karakteri, Geleneksel Türk Gölge Oyunu olan Karagöz ve Hacivat oyunlarındaki tiplemelerden birisidir. Bu karakter mahallenin kabadayısıdır. Olayları kaba kuvvetle çözüp, sonunda suçluları affetmesi ve onlara öğüt vermesi ile bilinir. Filmde de başrol oyuncumuz benzer bir karakterdedir. Taksicilik yapan Tuzsuz Deli Bekir, mahallede herkes tarafından sevilen bıçkın, yürekli, kavgacı bir delikanlıdır. Bir gün mahallenin güzel kızlarından birisine dışardan bir grup gencin takıldığını öğrenir. Arkadaşlarıyla birlikte bu olayın peşinden giderler.

Atilla Dorsay bu filmle ilgili 24 Kasım 1975 tarihli Cumhuriyet Gazetesindeki yazısın da Şunları söylemiştir."1972 yılı içinde Türk sinemasında kaç film çevrilmiş biliyor musunuz? Tam 298 film enflasyonun tam bir rekor düzeye eriştiği ve etkisini hala sürdüren bir bunalımın tüm koşullarını hazırlayan bir yıl, 1972. İşte bu yıl içinde çekilmiş sayısız filmden biri, başka özellikler taşıyordu. Hiç olmazsa çekim yeri, koşulları açısından "Tuzsuz Deli Bekir" gerçekten de tümüyle İstanbul'un dışında, Ankara'da çevrilen bir filmdi. Bu açıdan bir tür "yeşilçam dışı" deneme sayılabilirdi. Ancak film, girişim ve niyet açısından Yeşilçam dışı olmakla birlikte, yine de Yeşilçam'ın koşulları ve kişileri ile çekilmiş, bu yüzdende, başında taşıdığı iyi niyete, değişik olma çabalarına karşın, başarıya erişememişti. "Tuzsuz Deli Bekir" sinemamızda yeni ve değişik bir şeyler yapmak isteyen bir yapımcı grubu tarafından, Turgut Özakman'ın kaynağını Karagöz'den ve ortaoyunumuzdan alan bazı araştırmalarındaki tiplere dayanarak hazırlanan bir senaryonun, Yılmaz Atadeniz tarafından sinemalaştırılması çabasıydı. Mustafa Yılmaz'ın görüntülediği film, fakir bir mahallede iki rakip şoförün serüveni çerçevesinde gelişirken ortaya, seyirlik oyunlarımızdaki çeşitli tiplemelerin çağdaş ve modern uzantılarını koymayı deniyordu. Deniz Gökçer, Atilla Erdem, Yalgın Tolga, Nurhan Damcıoğlu'nun oynadıkları filmin hiçbir ticari başarı kazanamaması, girişimin sürmesini önledi. Film böylece ilk kez TRT aracılığıyla geniş bir seyirci önüne çıkacak ve yargılanacak." Film 1972 yılında çekildikten sonra 1975 yılında ilk kez televizyonda TRT kanalında gösteriliyor. Ardından 1983 yılında tekrar TRT'de gösterimi yapılıyor.

Film ağırlıklı olarak dış mekanlarda çekildiği için; 1972 yılı Ankara'sını merak edenler filmi internet ortamında bulup izleyebilirler. İsmet Paşa, Atatürk Orman Çiftliği, Ulus, Kızılay, Atatürk Bulvarı, Reşit Galip Caddesi, Oto Sanayi ve Hayvanat Bahçesi'nin o yıllardaki halini bol bol görebilirsiniz.