Ankara’da “Adım Adım Ankara” programları ile önemli tarihi yapılara geziler düzenleyen, doğa harikası bölgelere keşif turları yapan ve bunu yaparken de, konu ile ilgili uzmanları bu rotalara dahil eden Araştırmacı-Yazar Necati Yalçın’ın son durağı Kazan’daki Endemik Bitki Koruma Alanı’ydı. 

Engelsiz Fotoğraf Derneği işbirliği ile düzenlenen bu güzel tura biz de katıldık ve önemli izlenimlerle bilgiler edindik. Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. Bu ziyaret, uzun uğraşlar sonucu oluşturulan Endemik Bitki Koruma Alanı’na yapılan ilk ziyaretti, yani bir anlamda açılış gibiydi de diyebiliriz. 

Peki, tam olarak nedir bu alan, ne için yapıldı ve içinde neleri barındırıyor?

Şöyle ki; Kazan Soda Elektrik Üretim şirketi, Kazan’da sürdürdüğü “Soda Külü, Sodyum Bikarbonat Üretim Tesisi ve Çözelti Madenciliği ile Doğalgaz Kojenerasyon Santrali Projesi” ruhsat alanı içerisinde bir flora çalışması başlattı. Bu çalışma 2016 yılına kadar dayanıyor. Proje sonucunda 51 familyaya ait 249 tür ve tür altı seviyede takson tespit edildi. Alanda tespit edilen tür ve tür altı seviyesindeki taksonlardan 41’i ülkemiz için endemik olup, bu endemiklerden 7’si lokal ya da bölgesel yayılışlı, geri kalan 35’i ise geniş yayılışlı olarak belirlendi. 
İşte sözünü ettiğimiz bu alan, bu bitkileri yerinde koruma altına alabilmek amacıyla 2020-2022 yılları arasında şirket tarafından kuruldu. Böylece, endemik ve nadir bitkilerin yerinde koruma altına alındığı ve popülasyonlarının çoğaltıldığı bir “Endemik Bitki Koruma Alanı” kurulmuş oldu. 
Endemik Bitki Koruma Alanı'nın amacı bölgede doğal yayılış gösteren koruma altındaki türlerin alana translokasyonunu sağlayarak, koruma altına almak ve endemik türlerin korunmasında farkındalık oluşturmak olarak da belirtiliyor. Koruma altına alınan bu alan içerisinde proje alanında yayılış gösteren lokal ve bölgesel yayılışlı türlerin sağlıklı popülasyonları oluşturuluyor. 

Bir diğer önemli nokta da hafta sonu yaptığımız bu ziyarette, alanda tespit edilen çiçeklere adlarını veren ve bilim dünyasına kazandıran araştırmacıların da bulunmasıydı. Prof. Dr. Mecit Vural, Prof. Dr. Şinasi Yıldırımlı, Prof. Dr. Zeki Aytaç ve Prof. Dr. Hayri Duman ziyarete katılan isimlerdi. Etkinlikte ayrıca  Flora Araştırmaları Derneği’nin Genel Başkanı Tuğrul Körüklü ile Milli Parklar 9. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden yetkililer, Gazi ve Kırıkkale üniversitelerinin biyoloji bölümlerinden akademisyenler de bulundu.