Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamalarla seçim tarihini netleştirdi.

Bu doğrultuda 13. Cumhurbaşkanını seçmek için 14 Mayıs Pazar günü sandıklara gideceğiz. Seçim tarihinin açıklanmasıyla birlikte 13. Cumhurbaşkanı adayı olacak kişilerin isimleri de açıklanmaya başladı.


Bu isimler arasındaki ilk yeri şuan ki Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Bu tüm ülkenin zaten bildiği bir adımdı. İkinci olarak ise Altılı Masa’nın ortak adayı aylar sonra açıklandı. Çoğu kişi adaya olacak isimi tahmin ederken, aday gösterilen isimden memnun olmayanlar da oldu. Altılı Masa’nın 13. Cumhurbaşkanı adayı ise Kemal Kılıçdaroğlu oldu. İktidarın ve ana muhalefetin adayları netlik kazandı lakin Türkiye siyaseti iki isimle yetinmedi. Her gün yeni bir adayın haberi ile siyaset gündemi sallandı. Peki kimler aday oldu?


 Adaylığını açıklayanlar arasında en çok ses getiren ve uzun süredir sosyal medyanın gündeminden düşmeyen Muharrem İnce yer aldı. Memleket Partisi Genel Başkanı olarak 13. Cumhurbaşkanı adayı olan İnce, seçim propagandalarını sosyal medya hesabı üzerinden uzun süre önce yapmaya başladı.


Diğer aday açıklamalarından biri ise 3 Mart tarihinde Yeni Refah’tan geldi. Fatih Erbakan da 13. Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıkladı. Yeniden Refah Partisi seçime ilk kez katılacak iken aylar önce Fatih Erbakan’ın aday olacakları sinyalini verdiği akıllara geldi. Erbakan, Ocak ayında yaptığı bir konuşmasında Milli Görüş zihniyetinin Türkiye’de iktidara gelmesini istediklerini dile getirmişti.


Ümit Özdağ’ın açıklamasıyla geçtiğimiz hafta bir aday daha gündeme geldi. Bu isim ise eski MHP’li Sinan Oğan oldu. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, yeni bir ittifak oluşturduklarını ve bu ittifakın adının da “Ata İttifakı” olduğunu açıklayarak adaylarının ise Sinan Oğan olduğunu dile getirdi. Bu isim sağ kesimin oldukça tanıdığı bir isimdi.


Bir diğer adaylık açıklaması ise Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz’dan geldi. Kendisinin aday olduğunu belirten Yılmaz’a karşı sosyal medyada diğer adayların yanı sıra büyük bir gündem yaratılmadı. 


Adaylık listesine adını yazdıran diğer isimler ise Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal oldu. Özal, Anadolu Birliği Partisi, Bağımsız Cumhuriyet Partisi, Osmanlı Partisi, Teknoloji ve Kalkınma Partisi, Vatanseverler Partisi, Yeni Anavatan Partisi ile Yeni Yol Partisi’nin bir araya gelerek oluşturulan ittifakın adayı oldu.


Yurt dışında olan ama Türkiye siyasetini yakından takip eden ve sık sık da gündeme gelen eski Genç Parti lideri Cem Uzan ise adaylık açıklamasıyla tekrardan siyaset gündemine yerleşti.
Bu isimlerin yanı sıra İş İnsanı Yakup Türkal ve Hukukçu Ömer Lütfü Avşar’da adaylıklarını açıkladı.


14 Mayıs’ta oy kullanmaya gidecek olan vatandaşlar bu isimlerin çoğuna neredeyse hakimken bazı isimleri de belki ilk kez duydular. Ülke oldukça zor bir dönemden geçerken bir se seçimin verdiği stres kolay bitmeyecek gibi görünüyor. Sürekli yeni aday isimleri ile uyanan Türkiye, istese de siyaset arenasından uzak kalamıyor. 


Son bir hatırlatma seçime son 55 gün.