Bu hafta size Şubat ayında Ankara’da gösterimde olan tiyatrolardan birkaç öneri sunmak istiyorum.

Cimri

Fransız komedya yazarı Moliere'in ünlü eseri "Cimri”, Paris'in burjuva kesiminin çılgınlık düzeyine ulaşmış para tutkusunun komedyasıdır. Parayı bütün yaşamsal değerlerin üzerinde tutan, bu yüzden kendi insani özüne ve çevresine yabancılaşan insanın içine düştüğü çelişkileri, gülünç ve zavallı durumu sergiler. Oyun bu içeriğiyle, parayı temel değer ve yaşamın tek ölçü birimi sayan yaşam anlayışına eleştirel bir bakış sunmasıyla hala güncelliğini korumaktadır. "Dünyadaki insanların en az insan olanı, yeryüzündeki canlıların en katı yüreklisi, pintilerin en pintisidir. Onun sevmesinden kuru, onun okşamasından kısır bir şey olamaz. Vermek öylesine zoruna gider ki selam bile vermez kimseye, onu bile alır; yalnız alır..." Gerçekten de dedikleri kadar acımasız, katı yürekli, pinti ve kötü müdür Harpagon? İnsan doğuştan mı böyle olur? Yoksa Harpagon sadece yazılmış bir karakter midir? (Yazan Molière; Çeviren Sabahattin Eyüboğlu; Yöneten Tansu Biçer). İSF Sanat, 2-3 Şubat 2024 tarihlerinde MEB Şura Salonunda, 150 dakika.

Kontrabas

Kontrabas; Patrick Süskind’in 1984’te yayınlanan ilk tiyatro metni. Metnin anlatıcısı olan adam, kontrabas çalan yalnız ve mutsuz bir müzisyendir. Oyunda kontrabasçı yaşama ve müziğe dair eleştirilerini monolog şeklinde sunar. Temelde ise bir müzisyen üzerinden toplumun, bireyin, müziğin, cinselliğin ve hiyerarşinin dedikodusunu yapar (Yazan Patrick Süskind; Çeviren Hale Kuntay; Rejisör Metin Belgin). Ankara DT, 6-10 Şubat arası her gün Oda Tiyatro’da, tek perde, 1 saat 10 dakika.

Gonzago’nun Öldürülmesi

William Shakespeare’in dünya edebiyatına katkısı tartışılmaz. Bu eserlerden en bilinenlerinden birisi de Hamlet... Prens Hamlet’in babası, amcası Claudius tarafından zehirlenerek öldürülür. Tahta geçen yeni Kral Claudius Hamlet’in annesiyle evlenir. Gonzago’nun Öldürülmesi oyunu bu trajedinin yansımasıdır. Prens Hamlet, babasının intikamını almak, amcasının vicdan azabını ve suçluluk duygusunu ortaya çıkarmak için tiyatro sanatının gücünden faydalanmak ister. Elsinore şatosuna seyyar bir kumpanya getirtir ve hikâyesini bu kumpanyadan aktarır (Yazan Nedyalko Yordanov; Çeviren Hüseyin Mevsim; Yöneten Farid Bikchantaev). Ankara DT, 6-11 Şubat arası her gün Küçük Tiyatro’da, 2 saat 35 dakika.

Ben Kolay Ölmem

Dünya Prömiyerini 2019’da Londra’da Arcola Tiyatro’da yapan bu oyun, iki büyük şair Ahmed Arif ve Cemal Süreya’nın hayatını konu ediniyor. Altmışın üzerinde baskıya ulaşarak yayınlanmış tek kitabıyla edebiyat dünyamızın ustaları arasında olan Ahmed Arif ve yaşadıklarını satırlarında incelikle dile getiren, Türkçe'ye 300’e yakın sözcük kazandıran Cemal Süreya... (Yazan Ali Has; Yöneten Nesimi Kaygusuz). 23 Şubat Cuma günü Ankara Yenimahalle Dört Mevsim Tiyatro Sahnesi’nde, 95 dakika.

Keyifli haftalar...