Jack London'ın yarı otobiyografik romanı Martin Eden, ilk defa Ankara Yeni Sahne’de seyirci karşısına çıkıyor. 17 Mayıs ve 24 Mayıs cuma günleri saat 20:00’da Ankara Yeni Sahne’de sahnelenecek olan oyunu Cihan Uysal uyarladı.

Martin Eden, çoğumuzun bildiği üzere Jack London'ın en ünlü romanlarından biri. Künstlerroman geleneğinde yazılan eser, 20’li yaşlarında denizcilikle uğraşırken aşık olduğu kadını etkileyebilmek için edebiyata yönelen Martin Eden isimli sıradan bir adamın hikâyesi çerçevesinde işçi sınıfının yaşadığı sıkıntıları, burjuva kesiminin statü ve servete olan düşkünlüğünün yarattığı yozlaşmayı, aşkı, tutkuyu, sınıflar arası zihinsel farklılıkları, bu farklılıkların yarattığı yalnızlaşmayı, kendini bir sınıfa ait hissedememeyi veya bir sınıfa fazla ait hissetmeyi irdeler.

Hikayenin özeti şöyle: Martin’in tesadüfen karşılaştığı Arthur isminde bir genci serserilerin elinden kurtarır. Bunun üzerine Arthur, teşekkür etmek için Martin’i evine yemeğe davet eder. Martin katıldığı bu yemekte Arthur’un kız kardeşi Ruth Morse’a sırılsıklam aşık olur. Ancak Ruth Morse, üniversite mezunu üst tabakadan bir burjuva kızı; Martin ise alt tabakada yetişmiş eğitimsiz bir gençtir. Martin aralarındaki bir sınıfsal farkı kapatmak ve Ruth’un sevgisini kazanabilmek için bitmek tükenmek bilmeyen bir azimle kitap okumaya ve yazmaya başlar. Ve Martin okudukça değişir, gelişir ancak hiçbir zaman bu sınıfsal farkı kapatamaz. Çünkü Martin’in ekonomik durumu ve geldiği yer bellidir. Ne Ruth’un sosyal sınıfına ait olabilir ne de artık kendi sosyal sınıfına ait hissedebilir. Her iki sınıfa da yabancı, yalnız ve huzursuz bir adam olup çıkar…

Cihan Uysal, bu muhteşem longseller romanı, tiyatroya nasıl uyarladı, henüz bilmiyorum; ancak eminim ki izlemeye değer bir performans ortaya çıkaracaktır. Ve Martin Eden’in hikayesi hepimizin içindeki huzura ya da huzursuzluğa dokunacaktır.

Keyifli haftalar…