Bugün önemli bir çabanın ürünü olan bir sergiden bahsetmek istiyorum. Engelsiz Fotoğraf Derneği (ENFOD) ve Dr. Necati Yalçın işbirliğiyle düzenlenen Adım Adım Ankara etkinliklerinin 2. sezon sergisi geniş bir katılımla Etnografya Müzesi’ne açıldı.

ENFOD, bir grup fotoğraf sever tarafından kurulmuş, özellikle engelli çocuklarımız için yurt çapında etkinlikler düzenleyen bir dernek. Ankara merkezli olması nedeniyle ağırlıklı olarak Ankara içi etkinlikler düzenleyerek kültür, sanat ve doğa konularında da farkındalık yaratma çabası içinde. Sergi, bu çabanın bir ürünü. 

Neler yok ki!

Sergi, adeta Ankara’nın zenginliğini yansıtıyor! On dört büyük panoda 159 fotoğraf izleyenleri memleketin zenginliklerinin tadına vardıracak şekilde doyumsuz bir yolculuğa çıkarıyor. Müzeler örneğin, Etnografya Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Mustafa Ayaz Müzesi veya Türk Tarih Müzesi’nden fotoğraflar, müzeleri tekrar gezmenize neden olacak türden. 

Sergiye ev sahipliği yapan Etnografya Müzesi’ne ait karelerde, özellikle etnografik unsurlar öne çıkarılmış. Müze ve Ankara’nın çeşitli yerlerinde yer alan anıtların fotoğrafları da kentin estetiğine değer katmalarının bir ispatı olarak sergide yer alan fotoğraflardan. 

Üniversitelerden ODTÜ, memlekete değerli katkılar sağlayan tasarım fabrikası ve zengin müzeleriyle yer alırken böceklerin önemine dikkat çekmek için yediden yetmişe eğitimler veren Ankara Üniversitesi Böcek Okulu da sergide.

Atatürk’ün tren penceresinden bakarken göreceğiniz kare, serginin mekânıyla birlikte düşünüldüğünde ayrı bir özlemle gözünüzün takılacağı türden. 

Sanatçılar… Hüseyin Elmas, Hayati Misman, Nevzat Can, Serap Selçuk Atabaş, Kerim Laçinbay, Aslan Başpınar, Şükrü Ertürk, Nurettin Şahin, Mehmet Babat, Nur Sağlamer ve Meliha Yılmaz, memleketin değerli sanatçıları, atölye veya sergilerinden özel fotoğraflarla sergide yer alıyorlar. 

Özel izinle gezilen ve bugünlerde açılışı yapılmak üzere olan Gölbaşı Tulumtaş Mağarası, Actor Studio’nun halen gösterimde olan İmparator Enflasyonos oyunundan sahneler de sergide yer alan karelerden.

Sergide yer alan panoramik fotoğraflar, fotoğrafçılıkla hiç ilgisi olmayanları bile en azından cep telefonunun bu özelliğini kullanmaya teşvik edebilir!
4 Haziran tarihine dek gezilebilir

İçeriden ve dışarıdan fotoğraflarla İnönü Ailesi’nin Pembe Köşkü, Ankara Anıtı, Jüstinyen Sütunu ve Anafartalar Çarşısı, bu satırlarda anamadığımız Ankara değerleri sergide keşfetmenizi bekliyor. Bugünlerde üçüncü süren Adım Adım Ankara etkinliklerinin ikinci sezonuna ait fotoğrafların yer aldığı sergi, Etnografya Müzesi’nde açıldı ve 4 Haziran 2023 tarihe dek gezilebilecek.