Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turu geride bıraktık. Şimdi iktidar da muhalefet de 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur seçimlerine hazırlanırken gözler yine anketlere çevrildi.

Fakat burada dikkat çekilmesi gereken önemli bir nokta var. İlk tura ilişkin anket firmalarının neredeyse yüzde 90’ının büyük oranda yanıldığı hatta sonuca çok uzak tahminlerde bulundukları bir gerçek. 

Bu sonuçlar da anket firmalarının yöntemlerinin ve güvenilirliğinin gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Diğer yandan bu köşede geçtiğimiz günlerde dikkat çektiğimiz artık yeni teknolojiler de ön plana çıkmaya başladı. 

Bu kapsamda Dijital Sandık’tan bahsetmiştik ve son dönemlerde insanların anket ve kamuoyu yoklamasıyla ilgili bu tür platformlara daha fazla yönelmeye başladığını söylemiştik. 

İlk deneyimini 2019 yerel seçimlerinde yaşayan Dijital Sandık, seçim sonuçlarını büyük oranda doğru tahmin etmişti. Şimdi geride bıraktığımız 14 Mayıs’taki sonuçlara ve tahminlere bakalım. 819 bin 602 kişi doğrudan SMS doğrulamasıyla cumhurbaşkanlığı seçimi anketine katılmış. Ankete katılanlar yüzde 50.65 oranında Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 43.63 oranında da Kemal Kılıçdaroğlu demişti. Muharrem İnce’nin oyu yüzde 3.3, Sinan Oğan’ın oyu ise yüzde 2.42 çıkmıştı.
Yüksek Seçim Kurulu tarafından uygulanan seçim yasağı nedeniyle son 10 günün anketlere kapatıldığını hatırlatalım. Bu yüzden anket sonuçları Muharrem İnce ve Sinan Oğan şeklinde ayrı ayrı verildi. Ancak iki adayın oy toplamı yüzde 5.72 yapıyor. Bu da Sinan Oğan’ın seçimde aldığı oya çok yakın bir orana denk geliyor. 
Meclis’teki tabloya ilişkin de yine Dijital Sandık anketinde Cumhur İttifakı’nın çıkardığı vekil sayısı 321, Millet İttifakı’nın 215 ve Emek ve Özgürlük İttifakı’nın 64 olarak hesaplanmış. Bu tahminler de neredeyse birebir örtüşüyor. 

Dolayısıyla geleneksel anket yöntemlerinin yanılma payı artarken, günümüz teknolojilerinin kullanıldığı dijital platform üzerinden yapılan kamuoyu yoklamalarının doğru sonuçlara ulaştığını görüyoruz.

Önümüzdeki dönemlerde bu tür platformlara yönelik yatırımların da artacağını ve belki de bir sonraki seçimlerde çok daha fazla kullanılacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.