Sinemanın duayen isimlerinden Nuri Bilge Ceylan, yine çok önemli bir esere imza attı. “Kuru Otlar Üstüne” filmiyle Cannes Film Festivali’ne giden film ekibi ödül almadan da dönmedi. 

76'ncı Cannes Film Festivali 16 Mayıs'ta kapılarını açtı. Başlamasıyla da hiç hız kaybetmeden dünyaca ünlü oyuncuların yer aldığı filmlerin gösterimleri yapılmaya başlandı. Festivalin beşinci gününde Nuri Bilge Ceylan rüzgârı esti. Ceylan imzası taşıyan Kuru Otlar Üstüne dünya prömiyerini yaptı. Filmin prömiyerine Nuri Bilge Ceylan ve Ebru Ceylan'ın yanı sıra oyuncular; Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar, Musab Ekici, Ece Bağcı, Cengiz Bozkurt, Münir Can Cindoruk, Elif Ürse, Erdem Şenocak, Elit Andaç Çam ve Nalan Kuruçim de katıldı.

Film, Cannes Film Festivali’nde tam 11 dakika alkışlandı. O anlar hem yönetmen için hem de oyuncular için oldukça duygusaldı. Filmin başarısı o alkışlarla bir kez daha ortaya koyuldu. 

Festivale ve filme ilişkin en önemli detay ise ünlü oyuncu Merve Dizdar’ın “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü alması oldu. Dizdar, Merve Dizdar adı anons edilirken önce büyük şaşkınlık ve ardından mutluluk yaşadı. Konuşmasında ise kadın hakları vurgusu öne çıktı. Ödül konuşmasını yaparken, filmde canlandırdığı Nuray karakterine bağlayarak yapan Dizdar, ödülünü tüm kadınlara ithaf etti. 

Gelelim filme ilişkin detaylara. Filmi henüz ben de izleyemedim lakin Nuri Bilge Ceylan denilince filmin kötü olma fikri aklımın ucundan dahi geçmiyor.

İnternette anlatıldığı kadar filmin konusuna ilişkin şunları söyleyebiliriz:

“Genç öğretmen Samet, Doğu Anadolu'nun ücra bir köyünde dört yıl süren zorunlu görevini tamamlamak üzeredir. Samet, bu sırada zorunlu görevin ardından İstanbul'a tayin olmanın hayalini kurmaktadır. Fakat Samet ve meslektaşı Kenan'ı korkunç bir sürpriz beklemektedir. 
Kenan ve Samet, iki kız öğrenci tarafından tacizle suçlanır. Bu asılsız taciz suçlamaları Samet'in hayallerini paramparça ve hayatını alt üst ediyor. Samet'in yaşadığı zor günleri aşmasına yardımcı olan ise meslektaşı Nuray oluyor. Samet ve Nuray'ın tanışmasının ardında Samet için işler değişiyor...”
Filmin oyuncu kadrosu çoğu kişinin aşina olduğu ve oyunculuklarının her zaman beğenildiği kişiler diyebiliriz. 
Nuri Bilge Ceylan’ın şu ana kadar ürettiği çoğu içerik bana göre insanın içinde yeni duygular uyandıran, farklı pencereler açan ve en önemlisi de her zaman hayatın gerçekliğine dokunan eserlerdir. Bu hikayenin de hayatımızda bir yerlere dokunacağına çok inanıyorum.
Ülkemizin böyle bir başarı ile dünyada anılması ise büyük bir gurur kaynağı….