Bu kaçıncı arıza artık sayamadık. Gün geçmiyor ki Yenimahalle-Şentepe teleferiğinde yeni bir arıza yaşanmasın. Sürekli meydana gelen arızalar ve aksayan seferler de akıllara “Sistemde kronik bir sorun mu var?” sorusunu getiriyor.

Hatırlanacağı üzere Yenimahalle-Şentepe teleferiği yıllar önce projelendirildiğinde eleştiri konusu olmuştu. Buna karşın proje bir şekilde hayata geçirildi.

Şimdi sık sık yaşanan arızalar da “Acaba eleştiriler haklı mıydı?” sorusunu da gündeme getiriyor. Şimdi EGO Genel Müdürlüğüne kulak verelim.

EGO Genel Müdürlüğü, son dönemde hem fiber kabloların kopması hem de hava muhalefeti nedeniyle seferlerinde aksamalar yaşanan Yenimahalle Şentepe Teleferiği ile ilgili açıklama yaptı. Bilgilendirme şu şekilde:

“EGO Genel Müdürlüğü Yenimahalle-Şentepe Teleferik Sistemi’nin, son zamanlarda aralıklı olarak hizmet dışı kalması nedeniyle vatandaşlarımızdan kuruluşumuza, ‘sistemde kronik bir sorunun bulunup bulunmadığı’ yönünde sorular yöneltilmektedir. Teleferik Sistemi, Yenimahalle metro istasyonunda başlayan ve Şentepe merkezine kadar olan hat ile havadan tek yönde 2 bin 400 kişi/saat kapasiteli, 4 duraklı, 105 kabini bulunan, uzunluğu 3 bin 257 metre olan metroyla entegre çalışan bir sistemdir. Havadan taşımalı bir sistem olduğu için zaman zaman uygun olmayan hava şartlarına bağlı olarak durdurulmaktadır. Ayrıca sistemin işletilmesini sağlayan teknik alt yapısının güzergâh üzerindeki cadde ve sokaklarda yer altında bulunması nedeniyle, sistem çevresinde yapılan kazı ve benzeri çalışmalardan da etkilenerek durdurulabilmektedir.”

Açıklamadaki şu ifade çok önemli: “Havadan taşımalı bir sistem olduğu için zaman zaman uygun olmayan hava şartlarına bağlı olarak durdurulmaktadır.”
Eleştiriler de tam da bu noktadaydı. Teleferik bir ulaşım aracı olarak kullanılamaz deniyordu. Tamam çalıştığı zamanlarda çok elverişli olabilir ama sık arızalanmaya da uygun bir sistem ve siz ulaşım sisteminizi teleferiğe bağlı olarak düzenlerseniz insanlar mağdur olur.

Şu anda Büyükşehir Belediyesi yönetimi çeşitli yöntemlerle bu mağduriyeti gidermeye çalışıyor. Geçmişe dönüp baktığımızda da kentle ilgili projelerde uzmanlara kulak vermenin önemini daha iyi anlıyoruz.