Depremin yaralarının sarılmasına yönelik çalışmalar sürüyor ve tüm Türkiye gerçekten tek yürek olmuş durumda.

Hem deprem bölgesine yönelik yardımlar çığ gibi büyüyerek devam ediyor hem de deprem bölgesinden farklı illere göç etmek zorunda olan insanlar gittikleri illerde yaralar sarılana kadar kendilerine bir düzen kurmaya çalışıyor. 


Ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi halk arasındaki yardımlaşma dayanışması her ne kadar büyüse de bir yandan da yürek burkan olaylara şahit oluyoruz maalesef. Özellikle depreme karşı daha güvenli olduğu düşünülen ve bu nedenle diğer illere göre daha fazla göç alan Ankara’da biz bu yürek burkan olayları daha yakından görüyoruz. 


Bahsini etmek istediğim mesele, kira fiyatlarındaki fahiş artışlar. Mesele öyle bir hale geldi ki; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konut satış ve kiralama bedellerinde son 20 günde yaşanan artışlar ile ilgili soruşturma başlatmak durumunda kaldı. 


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 6 Şubat ve sonrasında Türkiye'de meydana gelen depremlerden etkilenen bazı depremzedelerin Ankara'ya geldiği belirtilerek, konut satış ve kiralama bedellerinde son 20 günde ciddi artışlar yaşandığının tespit edildiği aktarıldı. Başsavcılığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Bazı ev sahipleri ve emlakçıların satış- kira bedellerinde fahiş artışlar yaptıkları yönünde ulaşan yoğun şikayetler üzerine yapılan araştırmada, alışveriş sitelerine verilen ilanlarda belirtilen satış ve kiralama bedellerinde son 20 günde ciddi artışlar olduğunun, İl Ticaret Müdürlüğü görevlilerince de sahada bu yönde tespitler yapıldığının öğrenilmesi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmış olup Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne gerekli talimatlar verilmiştir."


Sadece Ankara değil satılık konutlarda da yükselişler yaşanıyor. Hatta birçok ilde fırsatçılar müstakil arazi fiyatlarını da yükseltmiş durumda. Diyarbakır'da arazi fiyatları ikiye katlandı. Resmi rakamlara göre 500 bine yakın kişinin göç ettiği Mersin'de 7 bin liralık daireler 14 bin TL'den kiraya verilmeye başlandı.


İl Ticaret Müdürlükleri emlakçılara yönelik denetimler yapıyor. Ekipler, depremden önce ve sonraki kira fiyatlarını, sözleşmeleri ve komisyon fatura bedellerini inceliyor.
Ve şimdiden uyaralım. Hazırlanan tutanaklar, Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na gönderiliyor. Fahiş fiyat artışı belirlenmesi halinde 33 bin lira ile 331 bin TL arasında ceza uygulanabiliyor.


Dileriz soruşturmalar ve cezai müeyyideler sonuç verir. Dileriz, deprem sonrasında büyük acılar yaşanırken bu durumu fırsata çevirmek isteyenler cezasını bulur.