Çankaya Belediyesi’nin 2021 yılında hizmete açtığı Aşık Veysel Engelsiz Yaşam Merkezi’nden daha önceki yazılarımızda da sıklıkla bahsetmiştik.

Bünyesinde drama, dans, müzik, ergoterapi, spor, satranç, bilgisayar, engelsiz oyun evi, ebeveyn atölyesi, duyu bütünleme birimleriyle hem engelli bireylere, hem de ailelerine ücretsiz hizmet veren Yaşam Merkezi, açıldığı günden bu yana 22 binden fazla öğrenciye ve aileye ücretsiz eğitim olanağı sundu. 

Engelli bireylerin bağımsız yaşam becerilerini kazanabilmelerini oldukça önemseyen Engelsiz Yaşam Merkezi, onlar için oluşturulan ev ortamını da bünyesinde barındırıyor ve bu alanda engelli bireyler el becerilerini geliştirdikleri mutfakta kurabiye, köfte gibi yiyecekler yapmayı öğreniyorlar.

Engelli bireylerin sosyalleşerek kişisel gelişimlerine de katkı sağlayan Merkez, aynı zamanda Çankaya Belediyesi Görme Engelli Spor Kulübü sporcularının antrenmanlarını yapabilmelerine de olanak sağlıyor. Merkezde 4-6 yaş arası çocuklara okul öncesi eğitimi verilen engelsiz oyun evi de bulunuyor.

Hem engelli bireylerin hem de ailelerinin yanında olan Çankaya Belediyesi Aşık Veysel Engelsiz Yaşam Merkezi’nde psiko-sosyal destek birim ve de engelli hakları konusunda hukuki destek sağlayan birim de bulunuyor.

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in de sıklıkla dile getirdiği üzere; bu merkez Ankara’da önemli bir eksikliği gideriyor. En önemlisi de, merkezde bulunan bütün eğitim olanaklarına, psiko-sosyal desteklere ve hukuki desteklere ihtiyaç duyan bireyler ücretsiz bir şekilde ulaşabiliyorlar.