Büyükşehirlerde kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlayan, bir yandan da çevreci bir ulaşım aracı olan skuter kullanımının, beraberinde getirdiği sorunları da bir süredir bu köşede dile getiriyorduk.

Trafik sıkışıklığını azaltmaya yönelik çözüm araçlarından biri olmaya aday skuterla ilgili kazalara neden olduğu, gelişigüzel kaldırımlara park edildiği gerekçesiyle eleştiriler de vardı. 

Avrupa ise bu konuda çoktan harekete geçti. Skuter kullanımının en yaygın olduğu ülkelerden biri olan ve yaklaşık 2,5 milyon kişinin elektrikli skuter hizmetinden yararlandığı Fransa’da geçtiğimiz günlerde bir referandum yapıldı. Referandum ayda yaklaşık 400 bin kişinin elektrikli skuter kiralama hizmeti aldığı Pariste’ydi. 

Referandumun en büyük geçerli sebebi ise Paris’teki her 5 kazadan 1’inin elektrikli skutera 2 kişinin binmesi sonucu yaşanmasıydı. Oylama sonucunda yüzde 80’in üstünde bir “hayır”la Paris’te skuter kullanımı yasaklandı. 

Bu konu Avrupa’da daha çok tartışılır. Paris’te belki bu karardan dönülebilir ve başka çözümler üretilebilir. Önemli olan bu tartışmanın bilimsel yöntemlerle yapılıyor olması. Peki ülkemizde durum nedir?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde önemli bir adım attı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve İETT Genel Müdürü Buğra Gökce, 'elektrikli skuter’ların kullanımını kolaylaştırmak ve düzensiz park sorunu nedeniyle oluşan sorunları azaltmak amacıyla hazırlanan yeni eylem planını açıkladı.

Gökce, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda alınan kararları şöyle açıkladı: “Skuter Park Alanları: 1500 park alanı açılacak. İlçe Belediyeleri ile konumları belirlenen bu park alanlarının yapımına operatörler de katkı sağlayacak. Park alanlarına park eden kullanıcılardan yüzde 10-15 indirime tekabül eden açılış ücreti alınmayacak. Hassas Bölgeler: Yaya trafiğinin yoğun olduğu kent merkezleri “hassas bölge” olarak tanımlanıp, bu bölgelerde hız sınırı 12,5 km/s olarak düzenlenecek. Entegrasyon ve Eğitim: Kullanıcılara operatörler tarafından 2 ayda bir eğitim verilecek. Operatörlerin mobil uygulamaları İstanbulKart ile entegre olacak. Süreç içerisinde toplu taşıma ile tam entegrasyonu sağlayacak çözümler geliştirilecek. Kuracağımız E-Skuter Komisyonu ile ilçe belediyeleri, operatörler ve idaremiz eşgüdüm içerisinde hareket edecek.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şimdiden bu önlemleri almış olması belki de ileride muhtemel bir yasaklamanın da önüne geçmiş olacak. Dolayısıyla önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Öte yandan Ankara da İstanbul kadar olmasa da skuter kullanımının yaygın olduğu illerden birisi haline geldi. Bu nedenle Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de bir an önce bu yönde adımlar atması gerekiyor.