Çölyak hastalığı bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla yiyeceklerdeki besinin emilmesine engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. 

Bir bağışıklık sistemi hastalığı olan çölyak, her yaşta görülebilmektedir beraber, ailesinde çölyak hastası olan çocuklarda görülme ihtimali diğerlerine göre daha fazladır.

Çölyak hastalarında, besinlerde bulunan arpa, buğday ve çavdarda bulunan glütene karşı hassasiyet oluşur. Bu hassasiyet 2 yaş altındaki çocuklarda kusma, ishal, karında şişlik, iştahsızlık ve gelişme geriliği ile kendini gösterebilirsen, 2 yaş üstündeki çocuklarda uzun süreli ishal, akranlarına göre daha zayıf ve kısa boy, kronik kabızlık ve kusma, kilo kaybı, sinirli olma hali, geciken ergenlik, dikkat eksikliği gibi belirtilerle farkedilebilir. Yetişkinlerde ise öne çıkan belirtiler; karın şişliği, kansızlık, ishal, kabızlık, karın ağrısı ve kramp, iştahsızlık ve gaz şikayetleri, yorgunluk, demir eksikliği, eklem ağrıları, duygu durum değişiklikleri, deri döküntüleri olabilmektedir. 

Belirli tetkiklerin akabinde çölyak teşhisi konulan hastaların, daha konforlu ve sağlıklı bir hayat için ömür boyu glütensiz beslenmeleri gerekiyor. Glütensiz arındırılmış bir beslenme tarzı bağırsak yapısında hızla düzelmeyi sağlıyor. 

Glütensiz diyet için, arpa, buğday, çavdar, yulaftan uzak bir beslenme düzeni oturtmak gerekiyor. Glütensiz ürünleri satın almak da glüten içeren ürünlere göre çok daha fazla maliyetli oluyor. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi de çölyak rahatsızlığı ve glüten intoleransı olan vatandaşlara destek olmak amacıyla,  Halk Ekmek Fabrikası’nda, sosyal belediyecilik ilkesi gereği özel beslenme gereksinimi duyan çölyak hastaları ve glüten intoleransı olan vatandaşlar için uygun fiyatla gıda üretiyor. 

Glütensiz ürün sayısını 5’ten 20’ye yükselten Halk Ekmek, “www.baskentmarket.com.tr”adresi üzerinden de tam 81 kente bu ürünleri gönderebiliyor. 
 
Piyasada az bulunan ve diğer ürünlere göre çok yüksek fiyatlara satılan glütensiz ürünler, Ankara Halk Ekmek Fabrikası tarafından çok uygun fiyatlarla Başkentlilere ve “www.baskentmarket.com.tr” sitesi üzerinden de 81 kente ulaştırılıyor. 
 
Ankara Halk Ekmek Fabrikası’nda ekmekten baklavaya, simitten kıymalı ve peynirli böreklere kadar tam 20 gıda türünün glütensiz çeşitleri yer alıyor ve tüm bu ürünler el değmeden ve güvenilir koşullarda üretilip, sosyal belediyecilik ilkesi gereği de piyasa koşullarının en az yüzde 50 daha altında satışa sunuluyor.