“İyi şehir; iyi bir kütüphanede çalıştıktan sonra, iyi bir salonda, iyi bir tiyatro oyunu seyredebildiğin ve temsilin ardından güzel bir kafeye gidip sohbet edebildiğin şehirdir.” diyor İlber Ortaylı.

Ankara da bu şehirlerden birisi…

Bu hafta size Mart ayında Ankara’da gösterimde olacak tiyatrolardan birkaç öneri sunmak istiyorum. 

Beyaz Geceler

Dostoyevski’nin kısa öyküsünden uyarlanan bu tiyatroda, Petersburg sokaklarında dolaşan hayalperest bir gençle kendisi kadar yalnız olan Nastenka adında bir genç kızın tanışmasını konu alıyor. Eser, Dostoyevski’nin ilk eserlerinden biridir ve Rusya'nın beyaz geceleri ile ünlü olmasına bağlı olarak bu ismi almıştır. 08 Mart ve 29 Mart tarihlerinde saat 20:00’de Çankaya Sahne’de gösterimde olacak.

Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu

Stefan Zweig'ın 1922 yılında yayınlanan uzun öyküsünden uyarlanan bu hikaye, ünlü bir yazar olan R.’nin tatilden Viyana’ya dönmesinin ardından göndereni belli olmayan bir mektup almasını ve bu mektuptan sonra hayatının değişmesini konu alıyor. Mektubu gönderen kadın aslında yazarla uzun yıllar aynı yerde yaşamış ve ona platonik olarak aşıktır. 04 Mart Pazartesi günü 20:00’de Şinasi Sahnesi’nde; 10 Mart Pazar günü saat 20:00’de ise Cermodern’de gösterimde olacak.

Dava

Kafka’nın 1925 yılında yayınlanan, aslında bitmemiş romanından uyarlanan bu tiyatroda, bir sabah uyandığında tutuklandığını öğrenen ama ne suç işlediğini bilmeyen Josef K.’nın öyküsü anlatılıyor. 04 Mart Pazartesi günü 20:00’de Yakîn Tiyatro’da gösterimde olacak.

Sokrates'in Son Gecesi 

Antik Çağın önemli düşünürü Sokrates’in devletin tanrılarına ve kutsallarına inanmadığı gerekçesiyle halk mahkemesinde idama mahkûm edilmesine karar verilmesinin ardından son gece celladıyla arasında geçen diyalogları işliyor. 07 Mart Perşembe günü saat 20:00’de Sinan Bengier Tiyatro Salonun’da gösterimde olacak.

Ted Bundy

Gerçek bir hikayeyi konu edinen bu tiyatroda 1974-1978 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin çeşitli yerlerinde 36 cinayet ve tecavüzden sorumlu sanık Theodore Robert Bundy’nin hayattaki son dakikalarını işliyor. Ancak bunlar sadece resmi makamların ıspatlayabildikleri. 1978 yılında hapishaneden ikinci kaçışından sonra tekrar yakalanan ve 10 yıl boyunca masum olduğunu söyleyen, sonra suçlu olduğunu kabul eden bir adamın gerilim dolu hikayesi. 12 Mart Salı günü saat 20:00’de Çankaya Sahne’de gösterimde olacak.

Cinayet Şirketi

Jack LONDON`un romanından uyarlanan bu tiyatroda, “Kötülüğü yok etmek için cinayet işleyebilir misiniz?” sorusuna “evet” cevabı vermiş bir adamın ve onun tarafından kurulan Cinayet Şirketi’nin hikâyesini anlatıyor. Sorunu dünyada/insanlıkta arayan, onu düzeltmeye çalışan, kendi dışındaki her şeyi kusurlu bulan, ancak kendine hiçbir kusuru yakıştırmayan insanın, “dünyayı düzeltme tutkusu” bu kötülüğün kaynağı olabilir mi? 24 Mart Pazar günü, saat 20:00’de Ankara Yeni Sahne’de gösterimde olacak.

Bartleby

Herman Melville’in 1853’te yazdığı “Katip Bartleby” isimli romanından uyarlanan bu tiyatroda, kendisine uygun olmayan bir işte çalışan, bir ortamda yaşayan veya bir ilişki içerisinde olan bir kişinin, bu durumdan kurtulmak için bir şeyler yapma çabasını işliyor. Ve bu temel çıkmazdan yola çıkarak edebiyat tarihine geçen “Yapmamayı tercih ederim” cümlesi ile, toplumsal dayatmalara karşı dik duruşu günümüze taşıyor. 03 Mart Pazar günü saat 18:00’de ve 29 Mart Cuma günü saat 20:00’da Yakîn Tiyatro’da gösterimde olacak.

12 Öfkeli

Reginald Rose'un yazdığı ve 1957 yılında sinemaya da uyarlanmış olan muhteşem hikaye. Bir oy neyi değiştirir deme, her şeyi değiştirebilir. Hikaye, bir duruşmada on bir jüri üyesi şüphelinin suçlu olduğunu düşünürken, bir jüri üyesinin şüphelinin suçsuz olduğu konusunda, makul şüphe temelinde, diğer jüri üyelerini ikna etme çabası hakkındadır. 02 Mart Cumartesi günü saat 20:30’da Çankaya Sahne’de gösterimde olacak.

Keyifli haftalar…