Zihnimizi olumlu şekilde kullanmak olarak da tanımlayabileceğimiz pozitif düşünme, yaşamdan aldığımız tat ve doyum için de gereklidir. Olumlu düşünme biçiminin, insan sağlığı üzerinde yarattığı terapötik etki ile kişilerin hayatındaki belli başlı konular üzerinde de etkisi olduğu düşünülüyor. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığı, ruhsal, bedensel ve sosyal yönden tam bir iyilik olarak tanımlıyor.

Uzmanlar olumlu düşünmeyi veya iyimser tutumda olmayı, herhangi bir durumda iyiye odaklanma durumu olarak tanımlıyor ve bu pozitif olma halinin fiziksel veya zihinsel sağlığımız üzerine etkisi olabileceğini ekliyorlar. 

Peki nedir bu olumlu düşünme hali, olumsuz durumları görmezden gelme ve gerçeklikten kopma hali mi? Elbette öyle değil. Ancak olumsuzluk hali içeren durumları da kahrolarak, çözümsüz olarak görmenin durumu rahatlatacağını da söylemek mümkün değil. 

Olumsuzluk içeren durumlarda bile, çözüm odaklı bir yaklaşımda bulunduğumuz ve bir şekilde olayların iyiye evrilebileceğini düşündüğümüzü gösterir bu pozitif düşünme hali. 

Yapılan araştırmalarda da örneğin hemcinslerine göre daha iyimser olan kadınların, kanser, kalp hastalığı, inme, solunum yolu hastalığı ve enfeksiyona bağlı ölme olasılıklarının daha düşük olduğu gözlemlenmiş.

Belli bir yaşın üzerinde yapılan çalışmalarda ise, yaşlanma ile ilgili daha olumlu bir yaklaşım sergileyenlerin, daha uzun yaşadığı görülmüş. 

Kıssadan hisse, siz siz olun, olumlu düşüncenin şu faydalarını gözden kaçırmayın:

Daha uzun ömür
Daha düşük kalp krizi geçirme riski
Daha iyi fiziksel sağlık
Daha düşük kan basıncı
Daha iyi stres yönetimi
Daha fazla yaratıcılık
Stresi azalmış bir yaşam
Daha fazla çözüm odaklı olma
Daha az depresyon
Daha iyi bir ruh hali