İnsan evladı, tarih boyunca mesaj göndermiştir. Kimi zaman Sümerli Ludingirra gibi mektupla, kimi zaman Voyager 1 gibi bir uzay aracıyla, kimi zaman ise sandıkta oy kullanarak…
 
Sümerli  Ludingirra’nın Bundan yaklaşık 4000 yıl önce annesi için yazdığı mektupta vermek istediği mesajı aldık. Bu mesajın bir kısmını, Muazzez İlmiye Çığ’ın çaba ve emeği ile sizlere ileteyim:

“Annem ufukta parlayan bir ışık, bir dağ geyiği,
Işıldayan bir sabah yıldızıdır o…
Değerli bir akik, Marhaşi’den bir topaz,
Cazibe dolu bir prens mücevheri,
Neşe yaratan bir akik,
Bir kalay yüzük, demir bilezik,
Bir altın çubuk, parıldayan bir gümüş,
İçi çeken bir fildişi heykelcik,
Mavi taştan bir taban üzerinde duran alabastar bir melektir o” diye sesleniyor mektubunuda.

Voyager 1 ile verilmek istenen mesaja da bir bakalım isterseniz. 

Voyager 1 tam tamına 46 yaşında, 05 Eylül 1977 yolculuğuna başladı, şu an da dünyadan gönderilmiş olan insan yapımı en uzak nesnedir. Üzerinde ise çeşitli doğal sesler, farklı kültürlerden müzikler ve 55 dilde çeşitli selamlama mesajları bulunmaktadır. 

Voyager 1 üzerindeki Türkçe mesajı ben de sizlere iletmiş olayım:

“Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayır olsun”.
 
Gelelim sandıktan çıkan mesaja. 

Artık insanımız, ayrıştıran, ötekileştiren, kavgacı dilden yorulmuş.

Seçmen mesajında, devlet ve kaynakları hepimizin, editoryal bakış açınızı da değiştirin, TRT de bizim diyor. Şeffaf ve hesap verebilir olun diyor. Kamusal kaynakları etkin, verimli, planlı kullanın, israf etmeyin, peşkeş çekmeyin diyor. Hukukun üstünlüğünü sağlayın, temel hak ve özgürlükleri ihlal etmeyin, kadınlar ve çocuklara nefes alabilecekleri alanlar yaratın diyor. Bu sadece yerel seçim değildi, bizi üzdünüz diyor.

Zannımca mesaj bu şekilde. 

Kimine göre ise; “Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayır olsun” şeklinde. O zaman, Voyager 1’e selam, mesaja devam. 

Sevgiyle kalın…