Ankara Kalesi’nde kale kapısının girişindeki büyük burçta derin bir çatlak var ve maalesef bu çatlak her geçen gün büyümeye devam ediyor. Daha önce de çok defa gündeme gelmişti ve maalesef bu konuda herhangi bir gelişme sağlanamadı.

Konu geçtiğimiz günlerde yine Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemindeydi. Meclis toplantısında “Ankara Kalesi Zindankapı Burcu, Güney Burçları ve Saat Kulesi’nin restorasyon projelerine ilişkin” başkanlık yazısı görüşüldü. 

Söz konusu yazıya göre Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Kültür varlığı olarak tescilli, üzerinde Zindankapı burçlarının bulunduğu 469 metrekare yüzölçümlü devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazın Kültür ve Turizm Bakanlığı adına tahsisinin kaldırılarak Zindankapı Burçlarının restorasyon ve bakım onarımının yapılması amacıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi adına iki yıl süre ile ön tahsisini uygun gördü. 

Belirtilen süre içerisinde yatırım projesinin hazırlanması, yatırım programına alınması ve üzerinde tesis/bina inşaatına başlanılması halinde ön tahsisin hizmet süresince devamı için kesin tahsise dönüştürülmesi yönünde talepte bulunulabilecek. 

Milli Emlak Genel Müdürlüğünün burçların tahsisini uygun görmesi gerçekten önemli bir adım. Bu durumda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin önündeki engel de kalkmış oldu. Büyükşehir Belediyesi’nin şimdi bir an önce projeye başlaması gerekiyor. Ama tabii Meclis’in bu başkanlık yazısına da onay vermesi şart.  
Bu arada söz konusu yazıya göre herhangi bir proje yapılmaması durumunda işlemi herhangi bir işleme ve yazışmaya gerek olmaksızın kendiliğinden kalkmış sayılacak. 

Başkanlık yazısında meclisten kültür varlığı olarak tescilli, kentsel sit alanında kalan Ankara Kalesi Zindankapı Burçlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlatılmış olan Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararı ile onaylı restorasyon projeleri doğrultusunda Zindankale Burcu, Güney Burçları ve Saat Kulesinin uygulamalarının belediye bütçe imkanları doğrultusunda yapılması da talep edildi. 

Ankara Kalesi için beklenen fırsat sağlanmış oldu. Şimdi bundan sonra top Büyükşehir Belediye Meclisi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde.