Akıllı şehir, veri toplamak için farklı türde elektronik nesnelerin interneti sensörlerini kullanan ve daha sonra varlıkları, kaynakları ve hizmetleri verimli bir şekilde yönetmek için bu verilerden elde edilen bilgileri kullanan bir kentsel bir alan olarak tarif ediliyor.

Trafik ve ulaşım sistemlerini, enerji santrallerini, kamu hizmetlerini, su şebekelerini, atık yönetimini, suç tespitini, bilgi sistemlerini, okulları, kütüphaneleri, hastaneleri ve diğer topluluk hizmetleri izlemek ve yönetmek için vatandaşlardan, cihazlardan ve varlıklardan toplanan verileri ve analizleri içeriyor.

Tüm dünya akıllı şehirler kuruyor, Türkiye’de ise şimdilik sadece konuşuluyor.

Geçtiğimiz gün, Ankara Kent Konseyi, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi iş birliğiyle ‘Elektrikli Araçlar ve Akıllı Şehirler Çalıştayı’ düzenlendi. Elektrikli araçlar ve akıllı şehirler hakkında farkındalığın artırılması amacıyla düzenlenen çalıştay; elektrikli araçlar ve şarj istasyonları, riskler-güvenlik ve şehirlerde akıllı ulaşım başlıkları altında üç oturumda gerçekleştirildi.

Elektrikli araçlar ve akıllı şehirler hakkında farkındalığı artırmak, sektörel gelişmeleri takip etmek, teknolojik yenilikleri tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen çalıştaya yaklaşık 150 kişi katıldı.

Gençlik Parkı’nda bulunan Ankara Kent Konseyi’nde düzenlenen çalıştay kapsamında; elektrikli araçlar ve akıllı şehirler hakkında farkındalığı artırmak, sektörel gelişmeleri ve yenilikleri takip etmek, teknolojik yenilikleri tanıtmak, karşılaşılan ve karşılaşılabilecek riskleri konuşmak, elektrikli araç teknolojisi, şarj altyapısı, akıllı şehir planlaması, ulaşım yönetimi, enerji yönetimi ve sürdürülebilirlik hedefleniyor.

Ev sahibi olarak çalıştayda bir konuşma yapan Türkiye Kent Konseyleri Birliği (TKKB) ve Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz akıllı şehirleri şöyle değerlendirdi: “Başkent Ankara Çevre ve İklim meclisimizin çalışmaları kapsamında oluşturduğumuz enerji çalışma grubu ve Elektrik Mühendisleri Odası Ankara şubesinin öncülüğünde böyle bir çalıştay da sizlere destek olmaya çalışıyoruz. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu konudaki hassasiyetini gördünüz. Elektrikli araçlar artık ticaret ve sanayi hayatının vazgeçilmesi haline geldi. Şehirlerimiz kurumsal, fiziksel, ekonomik ve sosyal olarak daha akıllı hâle gelmek zorunda. Dünyadaki geri dönüşümün öncüsü olabiliriz siz bunun öncüsü olabilirsiniz. Bu kent bu süreçle ilgili öncü bir kent oldu.”

Türkiye’nin de bir an önce akıllı şehirleri önemseyip bu sistemi ülke geneline yaymalı. Yoksa sadece takip etmek durumunda kalırız.