Seçimlere sayılı günler kala seçime girecek olan partilerde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Bir yandan ittifak görüşmeleri devam ederken bir yandan da milletvekili adayları belirleniyor. Peki partilerde son durum ne? İttifaklar genişliyor mu? Hangi partilerle görüşmeler yapılıyor? Gelin geçtiğimiz haftanın siyaset arenasına bir göz atalım.

Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile başlayan Cumhur İttifakı’nda son günlerde yeni partilerin isimleri de anılıyor. AK Parti ve MHP’nin kurduğu Cumhur İttifakı’na katılan ilk parti Mustafa Destici’nin Genel Başkanı olduğu Büyük Birlik Partisi (BBP) olmuştu. Bu üç partinin ittifakı kesinleşirken başka partilerle de ittifak görüşmeleri sürdürüldü. Özelikle son günlerde gündem olan HÜDA-PAR partisinin AK Parti’yi destekleme kararı almaları görüşmelerden sonra netlik kazandı diyebiliriz. Öyle ki HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, seçime AK Parti listelerinden girme kararı aldıklarını duyurdu. Bununla beraber Cumhur İttifakı’na yeni bir parti daha eklenmiş oldu. Seçmen kitlenin bir kısmı bu durumu eleştirirken bir kısmı da desteklerini sürdürmeye devam etti. Cumhur İttifakı’na katılım sağlayan son parti ise Genel Başkanı Fatih Erbakan olan Yeniden Refah Partisi oldu. Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na katılıp katılmayacağı merak edilirken bu konuda netlik kazanmış oldu. Ve gelinen son noktada Cumhur İttifakı dört partinin ittifak cephesi oldu.

Seçime girecek olan Millet İttifakı ise bilindiği üzere 6 partinin bir araya gelmesi ile ittifak oluşturdu. İYİ Parti, CHP, Gelecek Patisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Saadet Partisi’nden oluşan Millet İttifakı adaylarının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olacağını açıkladıktan kısa süre sonra son olarak HDP ile bir görüşme gerçekleştirdi. HDP’nin Millet İttifakı adayını destekleyip desteklemeyecekleri net olarak açıklanmamışken, HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, içinde Türkiye İşçi Partisi’nin de bulunduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacaklarını açıklaması Millet İttifakı adayına destek verecekleri yorumlarına yol açtı. Bu açıdan bakacak olursak Millet İttifakı’na yeni bir partinin katılımı söz konusu diyebiliriz. Bunun yanı sıra Sosyalist Güç Birliği olarak adlandırılan ve içinde Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP), Türkiye Komünist Hareketi (TKH) ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) de Millet İttifakı adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini açıkladı.
Bir diğer ittifak ise geçtiğimiz haftalarda seçime gireceklerini açıklayan Zafer Partisi ile Adalet Partisi’nin kurduğu ittifak oldu. Zafer Partisi ile Adalet Partisi'nin, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi'ne Ata İttifakı adıyla girmesine ilişkin protokol, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim edildi. Ata İttifakı, Cumhurbaşkanı adaylarının ise Sinan Oğan olduğunu kamuoyuna duyurdu. Lakin Oğan’ın 100 bin imza koşulunu sağlayıp sağlamadığı henüz belli olmadı.

Seçime henüz 48 gün varken dengeler ne yönde değişir bilinmez. Lakin şu an önemli gündemlerden biri ise Cumhurbaşkanı adayı olmak isteyen isimlerin 100 bin imza toplamak zorunda olmaları. Kimlerin bu şartı karşılayabileceği önümüzdeki günlerde belli olacak.