Akran zorbalığından daha önce de bahsetmiştik bu köşede, bir kez daha yer verelim istedim bu hafta. Aynı yaş grubundaki çocukların, bir diğerine, tek başına veya kolektif halde, düzenli bir şekilde sözel, fiziksel, sosyal, siber ve cinsel şekilde şiddet uygulamalarını literatür akran zorbalığı olarak tanımlamakta.

Çocukların akran zorbalığından bahsediliyor bu konu gündeme gelince sıkça ama sadece çocukken değil, yaşı ilerlemiş ancak bir türlü olgunlaşamamış bireylerde de sıkça karşılaşılıyor bu zorbalık hallerine oysa.

Biz çocuklar üzerinden anlatmaya devam edelim yine de.

İtme, vurma, yumruk atma ve bunun gibi eylemlerle kendini gösterirken fiziksel zorbalıklar, sözel zorbalıklar daha çok hakaret etme, karşı tarafı incitici söz söyleme, gurur kırma amaçlı yapılmaktadır. Sosyal zorbalık ise bir kişiyi gruptan dışlama, o kişinin yalnız kalması için çabalama gibi eylemleri içerir.

Akran zorbalığına maruz kalan çocuklarda, çekingenlik, ani davranış değişiklikleri, okula gitmek istememe gibi durumlar açığa çıkabilir. Ebeveynler bu durumları gözlemlediği zaman mutlaka çocuklarına destek olmalı ve zorbalığı yapan tarafın bu eylemleri neden gerçekleştiriyor olabildikleri hakkında konuşmalılar.

Hiç düşündünüz mü siz de, neden çocuklar zorbalık yaparlar?

Esasında sadece zorbalığa maruz bırakılan çocuk değil, yapanın da canı yanar. Sıklıkla da bu tür davranışlarda bulunan çocuklar veya yetişkinler, aileleri tarafından ihmal edilmiş, fikirleri önemsenmemiş, şiddet görmüş, ne yapsa bir türlü “görülmemiş”, sesini duyuramamışlardan oluşuyor.

Onlar da ne yapsın, görüşebilme umuduyla bu tarz davranışları sergiliyorlar.

Sesini duyuramadıkça, önemsenmedikçe, değer görmedikçe sürüp gidiyor bu zorbalık döngüsü ne yazık ki.

Çocuklarının bu tarz davranışlara maruz kaldığını veya başka arkadaşlarına bu şekilde davrandığını düşünenler için uzmanlar, ebeveynlerin ve eğitmenlerin bir arada, çocukları hemen sorgulamak veya kızmak yerine, onları hassasiyetle dinlemeleri gerektiğini söylüyorlar. Sorunun kaynağı her ne ise onu tespit etmek ve beraberce üstesinden gelmeye çabalamak oldukça önemli.

Zorbalığı önlemek için temel ve en önemli adımlardan olan empatiyi, hoşgörüyü ve en önemlisi saygıyı öğretin çocuklarınıza.