Sevgili okur, son zamanlarda artan maliyetlerle beraber, zorunlu tüketim ürünlerini bile alma konusunda büyük zorluk çekildiğini biliyorum. Birkaç lira daha uygun fiyata ekmek alabilmek için uzun sıralarda beklerken vatandaş, ben tutup da bu yazıda kuruyemişlerden bahsedeceğim. 

Hani şu almakta sofraları tatlandırmakta kalmayıp birçok faydası da bulunan ama satın almakta da güçlük çekilen kuruyemişler…

Bildiğiniz üzere birçok kuruyemiş ve tohumlar, bizler için vitamin, mineral, posa, protein ve sağlık kaynağı. Hatta araştırmalar göre, kalp sağlığımızı korumakla kalmıyor, kansere karşı da koruma sağlıyor, nörolojik bozukluklara da iyi geliyor, hatta cilt güzelliği konusunda da etkili oluyorlar. 

Uzmanlar, E vitamini, folik asit ve antioksidan deposu olan fındığı, tekli doymamış yağ asitleri ve proantosiyanidinlerin en iyi besin kaynaklarından olduğunu için öneriyorlar. Fındık aynı zamanda, cildimize, saçlarımıza ve tırnaklarımıza iyi gelen besinlerden biri. 

Fındık içerisindeki tekli doymamış yağlar, vücudumuzda hasar oluşturan maddeleri uzaklaştırıp, kan yağlarını düşürüyor, gözümüzdeki retina tabakasını koruyor ve beyni koruyor. 

Yapılan bilimsel çalışmalara göre, günde 1 avuç tuzsuz ve kavrulmamış fındık tüketmek, kalp damar sağlığını olumsuz etkileyen LDL kolesterol düzeyinin de azalmasını sağlıyor.

Mineral bakımından oldukça zengin ve antioksidan kaynağı olan kuruyemişlerden biri de badem. Dozunda badem tüketimi, kan basıncını düşürür, kötü kolesterol olan LDL üzerinde etkilidir. Kötü kolesterolü düşürürken, iyi kolesterol olan HDL’nin de artmasına yardımcı olan bir kuruyemişte badem. 

Çinko içeriği bakımından da zengin bir besin olduğu için, düzenli badem tüketmek, güçlü ve parlak saçlara sahip olmayı sağlar ve tırnak kırılmalarını engeller. 

Yer fıstığı ekonomik olması sebebiyle daha kolay ulaşılabilen kuruyemişlerden biri olmakla beraber, sağlığımız açısında da oldukça faydalıdır. Yer fıstığı, metabolizmanın düzenlenmesinde görev alan B1, B3, B6 ve folik asit vitaminlerini ve cilt kuruluğunu önleyen, antioksidan E vitaminini yüksek miktarda içerir. E vitamini açısından zengin bir besin olması dışında B grubu vitaminler ile fosfor, magnezyum, potasyum mineralleri de bulunur yer fıstığının içerisinde.

Yer fıstığı aynı zamanda folattan zengin olması nedeniyle bilişsel gerilemenin önüne geçerek beyin gelişimine katkı sağlar. Yapılan araştırmalara göre, günde bir avuç yer fıstığı yemenin kan şekeri ve kan yağları üzerine olumlu etki oluşturduğunu göstermektedir.

Omega 3 kaynağı olarak bilinen ceviz ise, vitamin ve mineral kaynağı ve diğer kuruyemişler gibi güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Cilde elastiklik kazandırır ve cildin nemli olmasına yardımcı olur. 

Kalp dostu olarak bilinen en iyi kuruyemişlerdendir ceviz. İçeriğindeki alfa linoleik asit sayesinde, kalp ritmindeki düzensizlikleri önler. Ceviz aynı zamanda Omega-3’ün en iyi bitkisel kaynaklarından biridir.