Ocak ayı rahim ağzı kanseri farkındalık ayı biliyorsunuz. Sık sık da bu köşede rahim ağzı kanserine karşı da oldukça koruyucu olan HPV aşısının önemine değiniyoruz. 

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen kanser türlerinden biri olmakla beraber, önlenebilir tek kanser türlüdür. HPV de rahim ağzı kanserine ve genital siğillere sebep olabilen bir virüs çeşitidir.

Dünyada oldukça yaygın görülen kanser türlerinden biri olan rahim ağzı kanseri, erken teşhis edilip aşı olunmadığı takdirde çok tehlikeli sonuçlarla karşılaşılabilir.

Bu virüsten korunma yolları arasında uygulanan HPV aşısı ilk sırada yer alır. Üstelik Türkiye’de de artık sadece 4 tip HPV çeşidine karşı koruma sağlayan aşı yok, bu aşının 9 tip HPV’ye karşı koruma sağlayan aşısına da artık ulaşılabilir. 

Ulaşılabilir demişken, tabii bu aşılar hala ücretli bir şekilde uygulanıyor maalesef, dolayısıyla bu aşılara ulaşabilme durumu ne yazık ki birçoğumuzun ekonomik şartlarının elvermesi durumunda olabiliyor. 

200’den fazla tipi olan HPV, kanser yapma potansiyellerine göre yüksek riskli ve düşük riskli olarak sınıflandırılır.

Yaygın olarak görülen ve yüksek riskli olan HPV tipleri;

HPV 16, HPV 18, HPV 31, HPV 33, HPV 35, HPV 39, HPV 45, HPV 51, HPV 52, HPV 56, HPV 58, HPV 66, HPV 68’dir.

Yine sık görülen fakat düşük riskli olan HPV tipleriyse;

HPV 6, HPV 11, HPV 40, HPV 42, HPV 43, HPV 44, HPV 54, HPV 61, HPV 70, HPV 72, HPV 81’dir.

Önlenebilir bir hastalıktır olan rahim ağzı kanseri erken teşhis edilirse tedavisi %100 mümkündür.

Hem erkek hem kadınlara uygulanabilen HPV aşısı, 11-12 yaşlarından itibaren rutin olarak tavsiye edilir ve ne kadar erken yapılırsa bu virüsten korunma oranı o kadar yüksek olur. 

Hazır ocak ayı da rahim ağzı kanseri farkındalık ayındayken, oldukça önemli bir hatırlatma ile beraber sizlere sormuş olayım;

Sizi rahim ağzı kanserinden % 100 koruyacak olan HPV aşınızı yaptırdınız mı?