Haber fotoğrafı mağazanın vitrini gibidir. Haber fotoğrafı ne kadar iyiyse daha fazla okuru da habere o kadar çok çeker. İstatiksel olarak görsel kullanılan haberler, sosyal medya paylaşımları diğer haber ve paylaşımlara göre yüzde 40 oranında daha çok fark ediliyor ve okunuyor. Haber dediğimiz şey içinde haber metni ve görseli olan bir paket gibidir. Okuyucuya ikisini birlikte sunulur. Biri diğerinden daha az önemlidir gibi bir yaklaşımı doğru bulmuyor ve reddediyorum.

Haber metinleri diğer haber metinlerinden ya kullandıkları görseller ile ya da başlıkları ile ayrışır. Haber okuyucusunun özel bir ilgisi yoksa bir habere yönelmesini sağlayacak en önemli şey o haberde kullanılan fotoğrafın etkisidir, gücüdür.

Peki, iyi bir haber fotoğrafının okuyucuya ulaşması nasıl olur?

Güçlü, etkili bir haber fotoğrafında yaratıcılık, hareket, o habere uygunluk, ifade gücü gibi ölçüleri ararken bunlara ek olarak teknik kalite, ışık, estetik değerler ile de beslenmiş olmasına dikkat ederiz.  Çekilen her fotoğraf tarihe tanıklık eder. Ama iyi ama kötü bir tanıklık söz konusudur. Bu tanıklığın iyi ya da kötü olmasını sağlayacak olan kişi de foto muhabiridir. Foto muhabirinin mesleki bilgi birikimi ve konuya hakimiyeti iyi bir haber fotoğrafının ortaya çıkmasında, doğru, gerçekçi tanıklık etmesinde önemlidir.

Fotoğrafın etkili yapan, dikkat çeken, okuyucu ilk bakışta etkileyen bazı öğeleri barındırması gerekiyor. Ne demek istiyorum. Yani siz okuyucuları bir fotoğrafa baktığınızda o fotoğrafa odaklanmanızı sağlayacak bazı nitelikleri olması gerekiyor. Ne gibi? Öncelikle güncel bir konu olması önemli. Bu biraz popülizme de yol açabileceği gibi maalesef ki okuyucunun ilgisini fotoğrafa habere çekebilmek için de önemli. Başka bir şey de tanınmış insanların fotoğrafları da ilgi çekiyor ve böylelikle onunla ilgili haber de okunuyor. Foto m muhabirinin konuya fiziki yakınlığı, doğru zaman ve açıdan çekilmiş, içinde kadın, çocuk ve yaşlıların olduğu fotoğraflar çok daha etki gücü yüksek, duygusal yoğunluğu güçlü fotoğraflar oluyor. Fotoğrafçının konuya fiziki yakınlığı gerçekten önemli fakat eğer fiziki yakınlık sağlayamayacağı ya da teknik olarak etki gücünü konuya yakın olmadan sağlayabileceği fotoğraflarda önemlidir. Bir de sıra dışı etki yaratacak, zıtlıklar (renk, büyüklük, güç dengesi...), anlam, çekim teknikleri gibi şeyler fotoğrafların etkisini yükseltir.

Haber fotoğrafının okuyucuya ulaşma yolculuğunda birkaç önemli durağı vardır. Bunlardan ilki fotoğraf editörüdür. Fotoğraf editörü foto muhabirlerinden gelen fotoğrafların gazete sayfalarında, haberde kullanılacak olan fotoğrafları seçmekle görevlidir. Haber konusu ile ilgili farklı foto muhabirlerinden gelen fotoğraflardan görsel bir hikâye de oluşturabilir. Bu görevde bulunan kişinin hem haber fotoğrafından hem de haberden anlayan birisi olması gerekir. Önüne düşen onlarca, yüzlerce fotoğraf arasından en güçlü fotoğrafı seçebilecek birikime sahip olması beklenir. Diğer bir durak ise sayfa editörü, sayfa sekreteridir. Bu kişiler sorumlu oldukları sayfada yer alacak haberlere, fotoğraflara karar veren kişilerdir. Sayfada kullandığı haberde yeterince bilgi olup olmadığı ve kullandığı fotoğrafında doğru ölçüde, büyüklükte kullanılıp kullanılmaması onun sorumluluğundadır. Eğer görsel doğru ölçülerde kullanılmaz ise etki gücü azalır.

Aslında haber fotoğrafı çekimi bireysel bir uğraş fakat okuyucuya ulaşıncaya kadar olan kısmı çok büyük bir bilgi birikimi ve ekip çalışması gerektiren bir süreç. Hep söylediğim çok beğendiğim bir söz vardır. Zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür.