Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçimleri, adayların hiçbirinin %50’yi geçmemesi sebebiyle ikinci tura kaldı. Brezilya’da, Fransa’da, İtalya’da, Bulgaristan’da, Karadağ’da, Şili’de, Peru’da da gördüğümüz ikinci tura kalan seçim örneklerine, gelin bakalım beraberce.

Örneğin Brezilya’da geçtiğimiz yıl yapılan 2. tur seçimlerinde yarışan Lula da Silva ile Jair Bolsonaro yarıştılar ve seçimin sonucunda kazanan solcu lider Lula da Silva oldu.

Fransa’da geçen yıl yapılan seçimlerde Emmanuel Macron ile Marine Le Pen  yarıştılar ve Macron’un ilk turda aldığı oy oranı geride kalmış olmasına rağmen, ikinci turda rakibine karşı %66 oy oranı ile kazandı.

İtalya’da da 2021’de yapılan yerel seçimlerde ilk turda merkez sağın adayı Enrico Michetti ile merkez solun adayı Roberto Gualtieri yarıştılar ve ikisi de ilk turda çoğunluğu elde edemediler. Merkez sağın adayı ilk turda daha fazla oy almasına karşın, ikinci turda merkez solun adayından daha az oy aldı. Merkez solun adayı Roberto Gualtieri 2. turda oyların çoğunluğunu alarak Roma Belediye Başkanı seçildi.

Bulgaristan’da da geçtiğimiz yıl yapılan seçimler de ikinci tura kaldı. İkinci turda, mevcut Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Sofya Üniversitesi Rektörü Anastas Gercikov arasında yapılan seçimde kazanan mevcut Cumhurbaşkanı Rumen Radev oldu. 

Karadağ’da yapılan seçimlerde de Jakov Milatovic, yapılan ikincil turda mevcut Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic’i oyların %60’ını alarak ardında bıraktı ve Karadağ’ın 8. Cumhurbaşkanı oldu.

Şili’de 21 Kasım 2021’de yapılan Devlet Başkanlığı seçimlerinde sol ittifakın adayı Gabriel Boric ilk turda %25,82 oy alarak ikinci tura kaldı ve yapılan ikinci turda oy oranını %55,87’ye yükselterek aşırı sağcı aday olan Jose Antonio Kast’a karşı kazandı.

Peru’da yapılan Devlet Başkanlığı seçimlerinin ikinci turunda solcu aday Pedro Castillo, ilk turda aldığı %18,9 olan oy oranını, ikinci turda %50,1’e yükselterek Peru’nun yeni Devlet Başkanı oldu. 

Türkiye’de önümüzdeki Pazar günü yapılacak seçimlerde demokrasinin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kazanması umuduyla, yazıyı yazdığım esnada arka fonda çalan Sezen Aksu’nun  “dua” şarkısından birkaç dizeyle sözlerimi bitiriyorum:

“Ne para, ne pul, ne iktidar, ne de güç
Bu değil gerçek, bu değil gerçek
Bu kavga bir hayırsız düş
Uyanır neslim, uyanır elbet”