Şubat ayının ilk haftası meydana gelen depremler akabinde 3 ay süre ile OHAL ilan edilmiş ve 24 Mart 2023 itibariyle 17 adet kararname, 21 adet karar TBMM tarafından kabul edilmiştir.

Depremden etkilenenler açısından alınması gereken önlemlerin yer aldığı kararname oldukça kapsamlı olup, depremzedelerin hayatlarının hemen hemen bütün alanlarını da kapsamaktadır.
Ankara Büyükşehir Belediyesi de depremzede vatandaşlara yönelik olan mevzuat rehberini yayımladı. Hazırlanan kitapçık depremzedeler için rehber niteliğinde. İlk etapta Ankara’da olan depremzedelere ulaştırılan kitapçıklar, en kısa sürede afet bölgesinde yaşayan tüm vatandaşlara ulaştırılacak. 
12 sayfadan oluşan kitapçığın, depremzedelere mevzuatla birlikte getirilen haklar, bu hakların kullanılması ve korunmasına yardımcı olması amaçlanıyor. 
Bu kitapçıkla depremzedede vatandaşlara yargıda, sağlıkta, mali konularda, kamuda, çalışma ve sosyal güvenlik alanlarında, birçok konuda haklarını öğrenecekler, kendilerine tanınan olanaklar hakkında fikir sahibi olacaklar, hem de merak ettikleri birçok konuda nasıl bir yol haritası ile ilerleyebileceklerini öğrenecekler. 
Hazırlanan kitapçığın linkini de buraya bırakıyor (https://s.ankara.bel.tr/files/2023/03/24/49edb5c14b93455aa929a38abc41f42e.pdf ) , hepimizin bu konuda bilgi sahibi olmasını umuyorum.