İnternet trendlerini takip etmek çok zor. Sayısız akımla karşılaşıyor, kendimizi bilmediğimiz kavramların içerisinde buluyoruz. Bunlardan birisi de “dark academia”…
Donna Tartt'ın 1992 tarihli Gizli Tarih (The Secret History) isimli romanı ile başladığı kabul edilen “dark academia” trendi, aslında hem bir internet estetiği hem de bir yaşam tarzı... 2015'ten beri sosyal medyada kullanılan, COVID-19 kısıtlamaları ile popülerlik kazanan bir sosyal medya alt kültürü…
Özellikle 19. yüzyıl üniversite öğrencilerinin giyimine odaklanan, Oxford gömlekler, trençkotlar, kaşe kabanlar, Fransız bereler, tüvit ceketler, cameo biçimli kolyeler, ekose kazayağı desenli kıyafetleri içeren bir giyim estetiğine sahip… Ayrıca koyu renkli dekorlar, hafif karanlık ve gizemli odalar, kütüphaneler, şamdanlı-mumlu ağır masalar, yerküreler gibi objelerin yer aldığı maksimalist dekorları ve karanlık, sisli ve koyu renkli kompozisyonları adlandırmak için kullanılıyor.
Hannibal, The Umbrella Academy, Penny Dreadful, Freud, The Queen's Gambit, Sherlock, The Chilling Adventures of Sabrina, Freud gibi diziler ve Knives Out, Shirley, Only Lovers Left Alive, The Danish Girl, Harry Potter gibi filmler, dark academia estetiğinin yoğun kullanıldığı sinema yapıtlarından bazıları… Bu örneklerden konsepti biraz anlamışsınızdır.
Ancak elbette sadece koyu bir renk paleti değil dark academia, aynı zamanda bir yaşam tarzı, hatta bir ilham perisi…
Neden mi?
Mistifiye sergi ve müzeler, gotik konserler, klasik Yunan ve gotik mimariler, klasik edebiyat, antik sanat konuları, kaligrafi ve "yüksek seviyeli" liberal sanat çalışmaları dark academia elitistlerinin özellikle ilgilendikleri alanlardan... Elitist diyorum; çünkü bu trendin objeleri yalnızda seçkin sınıfı yücelten ve romantikleştiren elitist bir zümreye hitap ediyor. Sıklıkla da Oxbridge, Harvard, Yale gibi yüzyıllar boyunca prestijini koruyan eski akademik kurumlar olarak tasvir ediliyor ve akımın giyim tarzı ve objeleri zengin çocuklarının ulaşabileceği parçalardan oluşuyor…
Ancak bu trendi güzel yapan özelliği sanata, felsefeye, tarihe, mitolojiye, edebiyata duyulan tutku ve sonsuz öğrenme aşkı… Yani öyle loş ışık sevmek, gizemli ortamlar yaratmak veya kasvetli havalardan hoşlanmak dark academia anlayışının sadece estetik tarafı… Sosyal medyada her mum ışığında eski kitap fotoğrafı paylaşanı sakallı dedemiz sanmayalım…
Mevzu burada biraz elitizim, biraz dimağ meselesi…
Keyifli haftalar…