Ankara’da yıllardır sokak hayvanlarıyla ilgili devam eden sorunun son birkaç yıldır da çözüldüğünü ya da çözülmeye dair bir işaretin olduğunu söyleyemeyiz. Maalesef özellikle de Çankaya bölgesinde bu problem artarak devam ediyor. Sokak köpekleriyle ilgili sorunun büyümesinde bugüne kadar pet shopların da etkisi vardı. Pet shoplardan bir hevesle alınan köpeklerin sonra da sokağa salınmasından bahsediyorum. 

Ancak, günlük hayatımızda sokak köpeklerinin soruna neden olması onların öldürülmesini ya da işkenceye maruz kalmalarını gerektirmiyor elbette. Fakat hep söylüyoruz. Madalyonun iki yüzünü birden göremeyince ya insanların can güvenliğini görmezden gelen yılmaz bir hak savunucusu oluyorsunuz ya da tam tersi sokak hayvanlarının yaşam hakkını hiçe sayan bir caniye dönüşebiliyorsunuz. 

Mamak’ta son yaşanan olay da işte buna bir örnek. Türközü Mahallesi'nde oturan Hanifi Karataş, 22 Mart 2022 tarihinde tek katlı evinin çatısına çıkan 2 köpeğe av tüfeği ile ateş etmiş, saçmaların isabet ettiği köpekler ölmüştü. Gözaltına alınan Karataş, savcılık sorgusunun ardından 'evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan tutuklanmıştı. Karataş hakkında Ankara 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava devam ediyordu. İddianamede de yeni 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun ilgili maddesinde sahipsiz hayvanın 'Barınacak yeri olmayan evcil hayvan' olarak tanımlandığı ve dolayısıyla olayda öldürülen köpeklerin sokak köpeği olmasının evcil hayvan olarak kabul edilmesine engel olmadığına dikkat çekilmişti.Bu kapsamda sanığın 2 evcil köpeği kasten vurarak öldürmesinin Hayvanları Koruma Kanunu'nun ilgili maddesinde düzenlenen suç tanımına uygun olduğu belirtildi. İddianamede, Tarım ve Orman Bakanlığı Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından verilen nekropsi raporunda ise her iki köpeğin de ölüm sebebinin silahla vurulmaya bağlı yoğun iç kanama sonucu gerçekleştiğinin belirtildiği aktarıldı.

Sanık, yargılama aşamasında tahliye edilmişti. Geçtiğimiz günlerde karar duruşmasında Karataş’a son sözü soruldu. Karataş, köpeklerin kendisine saldırması üzerine böyle bir eylemde bulunduğunu iddia etti. Mahkeme heyeti ise sanık Karataş'a, 'ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürmek' suçundan 1 buçuk yıl hapis cezası vererek, takdiri indirim uygulamadı.
Mahkemenin bu kararı bundan sonraki olaylara yönelik örnek olmasını diliyoruz. Tabii bir yandan da bu sorunun bir an önce artık çözülmesi gerekiyor. Bu anlamda mutlaka merkezi hükümetin de yerel yönetimlerle iş birliği yapması gerekiyor. Yoksa bu sorunun çözümü tek başına yerel yönetimlerin üzerine yıkılırsa çözümü de mümkün gözükmüyor.