Zararlı olabileceğini hiç düşünmeden, kimi zaman lezzetli ve fakat yan yana tüketilmemesi gereken besinleri bir arada tüketebiliyoruz. Kimi besinleri kulaktan dolma bilgilerle yan yana getirmekten çekiniyoruz sadece, balık ve yoğurt gibi… 

Gelin uzmanlar hangi besinleri bir arada tüketmememiz gerekiyor veya herhangi bir besinin yanlış tüketimi konusunda uyarıyorlar bizi bakalım.

Hazırlanan tatlılara şekerin ikamesi olarak kullanılan bal örneğin, hiçbir şekilde ısı işlemine maruz bırakılmamalı.

Sıklıkla salatalarda bir arada tükettiğimiz domates ve salatalık örneğin, sindirim sorunlarına yol açabileceğinden, bir arada tüketilmemesi önerilen besinlerden.

Balığın yanında tüketilen yoğurt veya ayran da sindirim problemi yaratabilir. Yine balık deyince sıklıkla aklımıza gelen turp ve tere de yoğurt ile beraber tüketilmesi önerilmeyen besinlerdendir.

Süt tüketiyorsak eğer yanında sütün kendisi gibi protein grubundan olan besinlerle, yani tavuk, balık, peynir, yumurta gibi besinlerle bir arada tüketilmemesi önerilir alınan fazla proteinin vücutta toksik etki yaratabilme riskinden dolayı. 

Pirinç içeren yiyeceklerin yanında sirke içeren salata, turşu gibi besinlerin tüketilmemesi önerilmektedir.

Şifa diye nitelendirilen soğan ve sarımsağın da bir arada tüketilmesi önerilmemektedir. 

Karbonhidrat grubu ile beraber tüketilen protein grubu da besinlerin içerisindeki değerleri etkisiz hale getireceğinden çok önerilmez. 

Ayrıca akşam saatlerinde meyve tüketimi de çok önerilmememekle birlikte, yemek esnasında su içmek de mide asidini seyrelterek protein, karbonhidrat ve yağların parçalanmasını azaltabileceği için önerilmemektedir. Bu sebeple yemekten belli bir süre önce veya yemekten yarım saat sonra su tüketilmesi tavsiye edilir. 

Tabii esas mesele bu besinlere, içerisinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda rahatça ulaşıp ulaşamadığımız… Bu da başka bir yazının konusu olsun. 

Kalın sağlıcakla…