Yönetmenliğini A. Asaf Tengiz 'in yaptığı Dikmen Yıldızı filmi 1962 yılında çekilmiştir. Başrollerinde Türkan Şoray, Önder Somer, Fehmi Tengiz, Salih Tozan, Mümtaz Ener, Öner San, Reha Kral ve Güler Ersoy rol almışlardır. Film çoğunlukla sosyal ve milli konular işleyen Aka Gündüz’ ün, 1928 yılında basımı gerçekleşen, aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Bu roman aynı zamanda tarihi roman niteliği taşımaktadır.

Dikmen Yıldızı filmi, Kurtuluş Savaşı döneminde geçmektedir. Aka Gündüz, olay örgüsünü milli mücadele ile iç içe kurmuştur. Adını Ankara'nın Dikmen semtinden alan filmin bir kısmı Ankara'da çekilmiştir.

Filmin öyküsü, Türkan Şoray'ın canlandırdığı Yıldız karakterinin, kişisel öyküsü üzerine kurulmuştur. Yıldız, İzmir'de tanınmış bir ailenin kızıdır. Yüzbaşı Murat ile Kurtuluş Savaşı zamanında nişanlanırlar. Yüzbaşı Murat, savaşın başlaması nedeni ile cepheye gönderilir. Yıldız’da arkasından orduya katılır. Cephe gerisinde savaşa birçok yardımda bulunur. Bu süreç içerisinde, nişanlısı Murat'ın öldüğü haberini alır ve psikolojik bunalıma girer. Ankara'da böylesi kötü dönemler geçirirken, savcıya giderek babası Kâmil Bey'in ve aile doktorlarının Yüzbaşı Murat' dan olan ikiz çocuklarının birisini öldürdüklerini, diğer çocuklarını da öldürmek istediklerini iddia eder. Kendisini de başka bir adamla evliliğe zorlandıklarını, nişanlısı yüzbaşı Murat'ı da onların öldürdüklerini söyler. Ankara savcısı olayı araştırırken, Yıldız'ın babası Kâmil Bey ile tanışır. Kâmil Bey kızının hasta olduğunu bunalımda olduğunu, aile doktorları ile birlikte savcıya anlatır. Savcı kararsız kalmıştır. Kâmil Bey ve Aile doktorları, Yıldız’ın söylediklerinin yalan olduğunu ispat etmeye çalışırlar. Yıldız'ın kucağındaki oyuncak bebeği göstererek böyle bir çocukları olmadığını, Yıldız'ın ruhsal problemleri olduğunu ispat ederler. Bundan sonra, Kâmil Bey, savcı, aile doktorları ve yüzbaşı Murat'ın babası Yıldız'ı iyileştirmeye çalışırlar. Onu Ankara'dan uzaklaştırıp seyahate çıkartırlar. Yıldız savcı dışında herkes den kuşkulanmaktadır. Savcı ile mektuplaşmaya başlarlar. Yavaş yavaş iyileşen Yıldız yüzbaşı Murat'ın babasından güzel bir haber alır. Bu haber Murat'ın ölmediği, gizli bir görev için düşman tarafına gönderildiği için hakkında ölüm haberi çıkartıldığıdır. Artık tamamen iyileşen Yıldız, Ankara'ya ailesinin yanına döner. Bu sırada Büyük Taarruz olmuş savaş bitmek üzeredir. Yıldız Murat'ın babası ile Murat'ı bulmak için İzmir'e gider. Murat'ın komutanını bulurlar. Filmin sonunda Murat'ın komutanı Murat'ın gerçekten öldüğünü söyleyerek Murat'ın özel eşyalarının bulunduğu bir paketi Yıldız'a verir. Bu haberle yıkılan Yıldız paketi elinden düşürür. Paketin içinden bir anda etrafa kartlar saçılır. Bu kartlar düğün davetiyesidir. Komutan Murat'ın ölmediğini, yan odada kendisini beklediğini söyler. Hızlıca yan odaya girenYıldız gerçekten de Murat'ı karşısında görerek sarılır. Mutlu son ile film biter.

Yapımcılığını Seyit Börteçin - Nil Film’in yaptığı Dikmen Yıldızı filmi, siyah beyaz çekilmiş olup, filmin süresi 90 dakikadır. Görüntü yönetmenliğini ise Hayrettin Işık yapmıştır. Çok eski bir yapım olan filme, İnternet ortamında rastlayamadım fakat, TSA (Türk Sineması Araştırmaları) arşivinde bulunmakta olduğunu öğrendim. İzlemek isteyenler bu arşivden talep edebilirler.